Budapest Bank: a nyaralásra idén 30 ezer forinttal többet fordítanak a magyar családok

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 31. 10:30

Nyaralásra idén 30 ezer forinttal többet fordítanak a magyar családok, és ebben a szezonban 8 napról átlagosan 9 napra emelkedett az üdülésre szánt idő az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Budapest Bank reprezentatív felméréséből.

balaton-tihany

A magyar lakosságnak továbbra is mintegy 48 százaléka nyaral idén, jellemzően júliusban vagy augusztusban. A Balaton és más belföldi célpontok népszerűsége mellett a tavalyi 16 százalékról idén 23 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik valamelyik európai tengerpart felé veszik az irányt – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.

A Budapest Bank felmérése szerint a nyaralásra fordított összeg átlagosan a tavaly mért 118 ezer forinthoz képest idén elérheti a 151 ezer forintot is. Az eredmények szerint közel azonos azoknak az aránya, akik 50 000 forintnál kevesebbet tudnak pihenésre költeni, és azoké, akik 200 000 forintnál is többet szánnak a vakációra: 22, valamint 23 százalék.

A válaszadók 79 százaléka a spórolt pénzéből fedezi a nyaralást, 6 százalékuk azonban kölcsönből finanszírozza az üdülés kiadásait, akiknek 4 százaléka rokonoktól, ismerősöktől kér pénzt, 2 százalékuk viszont gyorskölcsönt igényel, és ugyanennyien hitelkártya-keretüket növelik meg – közölte a bank.

Az otthonról vitt készpénz dominanciája továbbra is érezhető, azonban a bankkártyás fizetés is egyre inkább teret nyer, ugyanis az arányuk a tavalyi 17 százalékról idén 20 százalékra emelkedett – tették hozzá.

Arról is beszámoltak, hogy a bankkártya-használók közül tízből négyen már a gyors érintés nélküli – Paypass vagy Paywaves – fizetést választják, de főként egyelőre belföldön.

A felmérésből kiderült, hogy a külföldön nyaraló válaszadók felkészülten indulnak útnak: 85 százalékuk tisztában van a célország fizetőeszközének árfolyamával. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink