Brutális zuhanás a boltokban: összesen mínusz 10%

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 04. 03. 10:27

Minden áruterület brutális mínuszban, az üzemanyag az egy szem kivétel. Ja, mert egy éve spájzoltad a babakonzervet és a fertőtlenítőt, így az élelmiszeres, napi cikkes, gyógyszeres mutatókban volt honnan potyogni lefele. Az iparcikkes boltok pedig március 8 óta zárva vannak, ebből már 12 nap benne van a statisztikában. Látszik is, így végül az idei statisztikában ők már egyre sebesebben csúsznak a szakadék mélye felé. Nincs már messze a nulla a mutatókban.

 

10%-os mínuszban a hagyományos boltos világ a legfrissebb heti monitoros statisztika (a webáruházak nélküli online kasszaadatok) szerint, amit a drágulás majd még lejjebb farag, a webáruházi megugrás pedig nem sokat fog rajta szépíteni. Emlékeztetőül, egy évvel ezelőtt a havi volomenes (mennyiségi) adatokban áprilisban volt a mélypont 11%-os lecsúszással. Hát most annak a környékén járunk. És most azért látjuk hamarabb a statisztikákban a szakadék mélyét, mert márciusban már nyolcadikától, tíz nappal korábban indult az iparcikkes boltzár. És lesz még lejjebb is a mutatókban.

Ráadásul egy éve, március dereka tájékán javában spájzoltak a háziasszonyok babkonzervből, fertőtlenítőkből, de még kenyérsütőkből is, vittek minden kiló lisztet és gramm élesztőt az élelmiszeres, napicikkes boltokból, és a gyógyszertárakat sem kímélték. Így a legutóbb még növekedést jelző élelmiszeres vásárlások mutatói most már mínuszba váltottak a statisztikában, hiszen amilyen régebbi értékekkel az idei vásárlási adatokat összehasonlították, azok jó nagyok voltak. A gyógyszervásárlásoknál ez az irányzat már korábban beköszönt. Ebben az esztendőben viszont már nem spájzolunk, egyszer elég volt.

Az iparcikkes boltoknál ugyanakkor egyre több nap csúszik bele a heti monitoros statisztikában mért időszakokba a március 8-tól indított boltzárból (már 12 nap), amikor több tízezer boltnak nullába csapott a mérlege, így nem csoda, hogy egyre brutálisabb mértékű zuhanásokat mér a statisztika. És azért is tragikus a kirajzolódó kép, mivel egy éve március második felében már csak 15 óráig lehettek nyitva az iparcikkes boltok, így akkor is esett a piacuk, amiből most már pár gyenge nap is belelóg az összehasonlítás alapját képező régebbi időszakba.

Kivétel az üzemanyagok vásárlása, ahol persze volt drágulás is, ami majd a mostani nagyobb növekedést jelző kasszaadatokhoz képest a volumen (mennyiségi) mutatót majd lejjebb barkácsolja.

A következő heti monitoros statisztikákban az esések nagyobbak lesznek. Hát nagyon jöhet az újranyitás a két és félmilliomodik oltakozás után:

heti monitoros bontás üzlettípusokkal bővített havi bontás változás
TEÁOR (3 jegy) TEÁOR (4 jegy) január 29-február 26 február 5- március 5 február 12- március 13 február 19 március 19
boltos összesen +0,8% 2,6% -2,3% -10,1% 
nem szakosodott vegyes élelmiszer jellegű vegyes, iparcikk jellegű vegyes +7,5% +8,6% +4,2% -3,9% 
élelmiszer, ital, dohányáru zöldség, gyümölcs, hús-, húskészítmény, hal, kenyér-, pékáru-, édesség-, ital, dohányáru, egyéb élelmiszer 4,3% +6,4% +4,2% -2,4% 
üzemanyag üzemanyag 3% +6% +7,3% +7,7%  
egyéb háztartási cikk textil, vasáru, festék, üveg, szőnyeg, fal-, padlóburkoló, villamos háztartási készülék, bútor, világítási eszköz -20% -17% -27,1% -39,9% 
kulturális, szabadidős cikk könyv, újság, papíráru, zene-, videofelvétel, sportszer, játék -19,9% -14,6% -22,5% -28,9% 
egyéb, máshova nem sorolt áru ruházat, lábbeli bőráru, (gyógyszer), gyógyászati termék, illatszer, dísznövény, állateledel, óra-, ékszer, foto-, optika, ajándékozási cikk, műtárgy, használt cikk -11% -8,4% -16,2% -25% 
gyógyszer gyógyszer -5,7% -6% -12,2% -24,4% 
KSH, heti monitor, érték: folyóár, online kasszaadatok, hagyományos boltok (webáruház nélkül), TEÁOR 3 (heti) és 4 számjegyű (havi) bontások összevetésével

2020 augusztusa óta kisebb, hullámzó mínuszokban bukdácsol a boltos világ a havi volumenadatokat nézve. És ez még 2021 adatsoraiban is így lesz, még áprilisban is. Talán a május hozhat fordulatot, kérdés persze, hogy hány boltos éri azt meg talpon maradva az iparcikkes körből.

(blokkk.com, 2021. április 3.)

 

Kapcsolódó cikkeink