Brüsszeltől kérnek segítséget a hazai kiskereskedelmi láncok az árstop miatt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 11. 14. 14:04

A Magyarországon is jelenlévő kiskereskedelmi láncokat hátrányosan érinti az árstop, ezért az Európai Bizottsághoz fordultak, hogy lépjenek közbe a Magyarországon zajló, a piacot befolyásoló események miatt – írja a Politico.

A kiskereskedelmi láncok egyetértenek a Politico cikke szerint

„Ami jelenleg történik, az nem más, mint bizonyos vállalkozások szándékos kiszorítása a piacról. A magyar kormány által meghatározott körülmények között egyszerűen lehetetlen fenntartható módon nyereségesen működni,” az üzleteikre vonatkozó törvény „ellentétes az EU belső piacának alapelveivel”

– mondta a Politico-nak az egyik külföldi hátterű, magyarországi kiskereskedelmi hálózat névtelenséget kérő illetékese.

A lap felvette a kapcsolatot az érintett külföldi kiskereskedőkkel, akik vezetői mindannyian elzárkóztak attól, hogy névvel nyilatkozzanak.

A cikkben arról is szó esik, hogy tavaly év végén a parlament arról döntött, hogy 48 órával a lejárati dátum előtt ellenszolgáltatás nélkül be kell szolgáltatnia a 100 milliárd forint feletti éves forgalmú láncoknak az élelmiszereket. Később aztán, 2022 tavaszán arról határoztak, hogy a válságkezelésre és a költségvetési helyzet javítására hivatkozva 2,7 százalékról 4,1 százalékra megemelték ezen szereplők számára a különadó kulcsát.

 

Kapcsolódó cikkeink