Brüsszel kötelezővé tenné a tápérték feltüntetést

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 01. 30. 00:00

Az Európai Bizottság előtt fekvő terv szerint ötféle tápanyagjellemző száz grammra vagy száz milliliterre vonatkozó mennyiségét tetszőleges módon, de jelölni kellene minden élelmiszeren.

 

Jól látható módon minden élelmiszerféleség csomagolásának első oldalán kellene jelölni: az energia, a zsír, a telített zsírsavak, a cukor és a só arányát. Az új rendelkezés azt is előírná, hogy a gyártók mind az ötféle összetevőnél tüntessék fel a napi ajánlott bevitel mennyiségét is.
A tagállamok maguk dönthetnének arról, hogy információ milyen grafikai megoldással kerüljön a csomagolásra és hogy további tápérték-megjelöléseket is előírnak-e.

Az Európai Élelmiszer-ipari és Italgyártó Szövetség (CIAA) szerint az ötféle jellemző feltüntetése a termék első oldalán túlságosan sok. Ennek ellenére az EU-ban már számos cég önkéntes alapon bevezette az új jelölést. Tavaly decemberben már több mint ezer márka 8,3 ezer termékén tüntették fel a fogyasztóbarát információkat. Magyarországon elsőként az úgynevezett Fast8 csoporthoz tartozó multinacionális cégek hazai leányvállalatai – a Coca-Cola, a Danone, a Kraft Foods, a Kellogg’s, a Mars, a Nestlé, a PepsiCo és az Unilever – határoztak a rendszer alkalmazásáról. Hasonló szisztémát követ a McDonald’s Magyarország Éttermi Hálózat Kft. is. A társaságokat a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform tömöríti. A TÉT tájékoztatása szerint ma már a Chio Magyarország Kft. és a Food Express is közöl új adatokat a tápanyag-összetételről. A jelölés iránt több más élelmiszer-ipari cég és a Tesco is érdeklődik.

 

Kapcsolódó cikkeink