Brazíl pulyka a britek asztalán

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 21. 00:00

Tízezer kilométernél is többet utazik a karácsonyi pulyka a brit családok asztalára. Az egyik legnagyobb áruházlánc, az ASDA Brazíliából szállítja a szárnyasokat a szigetországba.

Az üzletlánc ezzel kivívta a környezetvédők és a fogyasztóvédők haragját. A fagyasztott pulykák szállításához ugyanis rengeteg üzemanyagot pazarolnak el, miközben Nagy-Britanniában is rendelkezésre áll elegendő mennyiség az ünnepi fogyasztáshoz.
A Daily Mail című napilap tudósítása szerint eddig mintegy 30 ezer pulykát szállítottak Dél-Amerikából a brit áruházakba, és könnyen lehet, hogy el sem tudják majd adni ezt a hatalmas mennyiséget.
A brit baromfitermelők érdekvédelmi szervezetei egyöntetűen elítélték az ASDA akcióját, volt olyan vezető, aki szégyennek nevezte az áruházlánc lépését, mellyel ellehetetlenítik a helyi termelőket.
Az ASDA ugyanakkor azzal védekezik, hogy őket csupán a baromfi íze és minősége érdekli, nem pedig az, hogy honnan származik. Az áruházlánc szóvivője hozzátette: a fogyasztók nem 100 százalékban elégedettek a brit pulykahússal, ezért van szükség importra – írja a Penzcentrum.hu.Kapcsolódó cikkeink