Brazil főigazgatót választottak a FAO élére

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 27. 09:35

Rómában megkezdődött az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) legfőbb döntéshozó testületének 37. ülésszaka. A konferencián résztvevő magyar delegációt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezeti.

A FAO Konferencián június 26-án új FAO-főigazgatót választottak, a szenegáli Jacques Diouf helyett, aki 1994 óta vezeti az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetét. A két körös titkos szavazáson hat ország jelöltjei közül (Ausztria, Brazília, Indonézia, Irak, Irán és Spanyolország) választották ki az utódot a tagországok. A legnagyobb támogatást az esélyesnek tartott jelölt, a brazil José Graziano Da Silva kapta, aki a hazájában indított éhezés elleni sikeres programmal vált ismertté. Az eredmény kihirdetését követően Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is szót kért.

Az Európai Unió tagállamai és a belépésre váró országok nevében elmondott felszólalásában sok sikert kívánt a megválasztott főigazgatónak és felajánlotta az EU tagállamainak támogatását a FAO küldetésének sikeres teljesítésében. Hangsúlyozta, hogy a szükséges megújuláshoz elengedhetetlen a reformok következetes véghezvitele.


A miniszter méltatta a leköszönő FAO főigazgatónak a szervezet határozott irányításában szerzett elvitathatatlan érdemeit.

A FAO Konferencia 37. ülésszakának tétje a főigazgató megválasztása mellett a szervezet 2012-2013. évi munkaprogramjának és költségvetésének az elfogadása, valamint a FAO megújulását szolgáló reformok továbbvitele. Az egy hétig tartó tanácskozás központi témája a világ élelmezésbiztonsági helyzetének áttekintése, ezen belül a nők szerepének erősítése a mezőgazdasági vállalkozásokban. A FAO adatai szerint ha a világ számos részén a nők a férfiakkal egyenlő feltételekkel juthatnának hozzá a mezőgazdasági forrásokhoz, 20-30 százalékkal nőhetne a termelés, ami az éhezők számának csökkentését is elősegíthetné. A magyar vidékfejlesztési minisztere szerint „a nők erősebb szerepvállalására van szükség az öregedő, fiatal gazdákra váró európai mezőgazdaságban is”.

A FAO jelenleg komoly szolgáltató központot működtet Budapesten. A magyar kormány reméli, hogy az új vezető megválasztásával lehetővé válik a központ további hasznos bővítése, fejlesztése.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó cikkeink