Bővült az USA kiskereskedelmi forgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 15. 11:00

Tavaly decemberben a várt 0,2 helyett 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban.  Negatív hír azonban,, hogy tovább romlott a hangulat a feldolgozóiparban. A New York-i Fed feldolgozóipari indexének értéke a várt emelkedés helyett  -7,3 pontról -7,8 pontra csökkent.

A vártnál jobb eredményekkel zárta az évet amerikai kiskereskedelemben. Decemberben a várt 0,2 százalék helyett 0,5 százalékkal nőtt a forgalom, ami szeptember óta a legjobb értéknek számít. A kereskedelmi tárca adatai szerint jelentős (havi szinten 1,6 százalékos) keresletnövekedést tapasztaltak az autókereskedők, de nőtt a lakberendezési üzletek és az éttermek forgalma is. Előbbieké 1,4, utóbbiaké 1,2 százalékkal.

Az online értékesítések – ide értve például az Amazont is – mindössze 0,5 százalékkal nőttek.

Az októberi és a novemberi értékeket felfelé módosította a tárca. Az októberit -0,3 százalékról -0,2 százalékra, a novemberit pedig 0,3 százalékról 0,4 százalékra.

Könnyen lehet azonban, hogy a forgalomnövekedés átmeneti volt, január elsejével ugyanis megszűntek bizonyos személyi jövedelemadó kedvezmények, ami csökkentheti a háztartások fogyasztási hajlandóságát. Elemzők szerint ahhoz, hogy a fogyasztás tartósan élénkülni tudjon, jelentősen csökkennie kellene a – jelenleg 7,8 százalékos – munkanélküliségnek. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink