Borkalauz az Ister-Granum Eurorégióban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 01. 29. 11:10

Az Esztergom környéki, magyar és szlovák helyi borászatokról jelentetett meg útikalauzt az Ister-Granum Európai Területi Együttműködési Csoportosulás – közölte a szervezet projektmenedzsere csütörtökön az MTI-vel.

vorosbor

Eck András tájékoztatása szerint a kiadványban jellemzően néhány hektáron működő családi borpincék és borkóstolási lehetőséget kínáló gazdaságok mutatkoznak be a határ mindkét oldaláról.

A 70 oldalas füzetben fényképekkel, személyes élményekkel jelenítik meg a neszmélyi borvidékhez és a felvidéki termőterületekhez tartozó gazdákat és pincészeteket.

A kiadvány elkalauzol a dűlők pincefaluiba, a készítők összegyűjtötték a térség borászati civil egyesületeinek, hegyközségeinek címeit, valamint összeállították a térség borhoz kötődő rendezvényeinek naptárát és a vendégfogadók jegyzékét is.

Az Ister-Granum Eurorégió 2012 decembertől foglalkozik helyi termékhálózat kialakításával, amely civil szervezetek, önkormányzatok, termelők, valamint közösségek bevonásával. A borkalauz megjelenése előtt a régió alapélelmiszert termelő kisvállalkozásairól készítettek összeállítást, receptkönyvet.

Az Ister-Granum Eurorégió a magyar-szlovák határon található, kétharmada Magyarországhoz, egyharmada pedig Szlovákiához tartozik, nagyjából Esztergom 35 kilométeres körzetében. Az Ister-Granum EGTC-nek jelenleg 81 tagja van, 41 magyarországi és 40 szlovákiai önkormányzat, lakosainak száma 170 ezer fő. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink