Borbarát találkozó és főzőverseny a 20. paksi Gastroblues Fesztiválon

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 16. 10:00

Huszadik alkalommal rendezik meg július első hétvégéjén, Pakson a Gastroblues Fesztivált, a zene és gasztronómia közös ünnepét. Lesz az idén is borbarát találkozó, illetve főzőverseny négy kategóriában, tájékoztatta Gárdai György szervező az MTI-t.

A Gastroblues Fesztivál sokszínű zenei programot kínál: Ken Hensley, Glenn Hughes és Rick Wakeman személyében három zenészlegenda is fellép, de gazdag lesz a gasztronómiai program is.
Gárdai György, a fesztivál életre hívója azt mondta, a vezérelv változatlan, miszerint a legjobb zene sem élvezhető száraz torokkal és korgó gyomorral. Hogy ennek megfeleljenek, ételbemutatókat, borbarát találkozót, főzőversenyt rendeznek.
Többféle bemutató is lesz, így kecske- és tehénsajt, szarvasgombával készült étel, házi rétes és csokoládé. A vendéglátásról a Bajai halászléfőző, a Békéscsabai kolbász, az Abonyi gulyás és a Szekszárdi grill Kommandó gondoskodik, árulta el Gárdai György.
Arról is beszámolt, hogy megtartva a hagyományokat, a zárónapon rendezik a főzőversenyt. Borral készült ételek, borkorcsolyák, halászlé és egyéb ételek kategóriájában lehet majd nevezni, illetve díjazzák a legszebb főzőhelyet, és átadnak egy közönségdíjat is. Gárdai György emlékeztetett rá, hogy a 17. fesztiválon regisztrált magyar – és valószínűleg világ – rekord született: a legtöbb borral készült ételt tálalták fel.
A főzőverseny jótékony célú, bevételét Paks testvérvárosa, a Kárpátaljai Visk község magyar óvodájának a létrehozására szánják a szervezők – tájékoztatta az MTI-t Gárdai György.
Megjegyezte, hogy a külföldi delegációk, vasárnap fellépő zenekarok többsége nevez a vasárnapi főzőversenyre. Állandó vendég például a Tűzkerék. Példaként említette, hogy van egy finnországi „testvérfesztivál”, amelynek szervezőgárdája rendre ott van a paksi koncerteken. – Az idén harminchárom személyre foglaltak szállást. A megbeszéltek szerint nem csak zenélnek, hanem a fesztivál focin és a főzőversenyen is részt vesznek – mondta el Gárdai György.
A fesztivál főszervezője beszámolt róla, hogy a borbarát találkozón minden eddiginél több pincészet és borász kap lehetőséget, hogy bemutathassa borait. Arra törekedtek, hogy valamennyi népszerű borászt meghívják, aki az elmúlt másfél évtizedben – borbarát találkozót ugyanis a hatodik fesztivál óta tartanak – megfordult a paksi programon. Ezúttal is várják az Magyarországon jól ismert, nemzetközi sikereket elért neves Paks környéki és határon túli borászokat is. A házigazda szerepét Légli Ottó, Takler Ferenc és Tiffán Zsolt vállalta.
A minőségi zenét és kulináris élvezeteket házasító huszadik Gastroblues Fesztivált 2012. július 6-8. között rendezik Pakson, az Energetikai Szakközépiskola sportcsarnokában és udvarán. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink