Bonduelle: Tévhitek és tények – Mindent a konzerv- és mirelitzöldségekről

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 29. 10:24

Mi garantálja a termékek kiváló minőséget? Valóban magyar alapanyagok felhasználásával készülnek a Bonduelle konzervek? Megannyi kérdés, amelyekre most a Bonduelle megadja a választ, hogy végleg eloszlassa a konzerv-termékekkel kapcsolatos tévhiteket.

Nem véletlen, hogy a családi vállalkozásként indult Bonduelle, amióta csak jelen van a világ piacain – hazánkban éppen 20 éve – mindig az egészséges életmód és étrend kialakítása mellett kampányolt. A cég termékeit a kezdetektől jellemzi, hogy válogatott alapanyagokból készülnek, az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően, ráadásul mindig frissek és zamatos ízűek. Akkor vajon mégis miért terjedhetett el a társadalomban a konzervzöldségek negatív megítélése? Igaz az, hogy ezek az élelmiszerek tartósítószert tartalmaznak, és az ízük sem ugyanolyan, mint a friss zöldségé? Ezek a régi sztereotípiák szerencsére, ma már csak kevéssé tartják magukat. És hogy mi az igazság a konzerv-élelmiszerekkel kapcsolatban? Az alábbi kérdésekre adott válaszokból végre kiderül.

Mit jelent a Bonduelle termékek esetében a kiváló minőség?
A Bonduelle arra törekszik, hogy minden egyes lépésben – a termőföldtől a fogyasztó asztaláig – javítsa a zöldségek minőségét anélkül, hogy azok természetes tulajdonságait megváltoztatná. A feldolgozás minden pontján alapos ellenőrzésnek vetik alá a zöldségeket, függetlenül attól, hogy hol történik a betakarítás. A zöldségek betakarítása és a feldolgozás folyamata között csak néhány óra telik el, így a késztermék megőrzi az alapanyag ízét és tápértékét. A konzervtermékek 115-130°C-on, hőkezeléssel tartósítottak, ezt a technológiát 1810-ben fedezte fel Nicolas Appert. A hőkezelés célja, hogy kiirtsa a baktériumokat, így éveken keresztül tárolható a termék szobahőmérsékleten is, anélkül hogy érezhetően veszítene a minőségéből. Ennél az eljárásnál így nem szükséges tartósítószert alkalmazni. A konzervdobozok légmentesek és belső felületüket is egy ún. innert réteg védi, így elkerülhető, hogy a zöldségek fémes ízűek legyenek.
A szigorú szabályokat a Bonduelle szakértői a termelési folyamat minden fázisában – a veteményezéstől a késztermékig – folyamatosan szem előtt tartják. Mindezek mellett laboratóriumokban végzett alapos bakteriológiai és vegyi elemzések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a zöldségek ízét, illatát és tápértékét garantálni lehessen. A tudatos vásárlók számára az is fontos információ lehet, hogy a Bonduelle termékei GMO mentesek, azaz: a cég nem használ genetikailag módosított magokat.

Igaz, hogy a konzervzöldségek egészségesek is?
Igen. Vági Zsolt a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet igazgatója így nyilatkozott a témával kapcsolatban: „Általános tévhit az, hogy a konzerv kukoricák, gombák – összességében a konzerv zöldségek és gyümölcsök – rossz minőségűek és egészségtelenek. Ezeknek az élelmiszereknek komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének. A változatos és egészséges táplálkozás irányelveit követve bátran szerepeltethetjük őket az étrendben. A konzervgyártás során ugyan egyes vitaminok mennyisége csökken – pl. a C-vitaminé – de vannak a zöldségekben hőre kevésbé érzékeny vitaminok is (egyes B-vitaminok), valamint a rostok, ásványi anyagok sem szenvednek kárt a hőkezeléstől.”
Miért érdemes konzervzöldséget fogyasztani? Tényleg egyszerűbbé válik a sütés-főzés a segítségükkel a háziasszonyok számár?

Elsősorban azért lehet jó választás a konzerv, mert nagyon hosszú ideig, akár évekig is változatlan minőségben eláll, sőt, még különleges tárolást sem igényel. Ha megfelelő készítményt választunk, melynek magas a vitamintartalma, akkor jó ízű ételt tudunk készíteni belőle. A háziasszonyok jelentős időt és fáradságot spórolhatnak meg, ha a Bonduelle termékeit választják, hiszen a kukoricák, gombák és más finom alapanyagok már felhasználásra alkalmas állapotban kerülnek hozzájuk a boltok polcairól. Nincs szükség órákig tartó zöldségtisztításra, borsó – vagy babfejtésre és az alapanyagok további áztatására, azonnal elkészíthetőek belőlük a finomabbnál finomabb ételek. A konzervek ezen kívül olyan időszakban is rendelkezésre állnak, amikor friss áru nincs a kereskedelemben, ezáltal változatosabbá tehetik az étrendet. Ha a háziasszonyok mindig tartanak otthon konzervet, nem érhetik őket „meglepetések” sem, vagyis nem okozhat gondot egy váratlan vendég betoppanásakor egy ebéd/vacsora összeütése.

Igaz, hogy a Bonduelle a legkiválóbb magyar alapanyagokból készül?

Igen, a Bonduelle magyarországi konzerv termékei – amelyekhez kizárólag kiváló minőségű hazai zöldségeket használnak fel – a komoly export tevékenység miatt Európa számos országában kerülnek mindennap a fogyasztók asztalára. A Bonduelle konzervtermékei közül 11 rendelkezik a Kiváló Magyar Élelmiszer minősítéssel, ebbe természetesen beletartozik a teljes csemegekukorica paletta is.

A Bonduelle mirelit-zöldségeket is forgalmaz. Milyen előnyei lehetnek a gyorsfagyasztott élelmiszerek fogyasztásának?
A Bonduelle a mirelit termékekből is széles skálát kínál a vásárlóknak, hiszen megtalálhatóak a klasszikus zöldségek illetve a különleges mixek is. Fogyasztásuk ezeknek a termékeknek is egészséges, mert semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak, ezeknél a termékeknél kizárólag hőelvonással érik el a romlási folyamatok megállítását. Emiatt nem beszélhetünk vitamin- vagy ásványi anyag veszteségről, vagy legalábbis nagyon csekély mértékűről. Sok olyan, jól fagyasztható zöldség van, amely akár teljes mértékben pótolni tudja a friss változatot, és a szemnek és a szájnak is egyaránt kívánatos. A Bonduelle fagyasztott termékei szintén szigorúan ellenőrzött mezőgazdasági termeléssel lettek nevelve, csakúgy, mint a konzervbe kerülő friss zöldségek.

A Bonduelle Csoport 1990-ben kezdett el magyarországi konzervipari feldolgozó üzemek felkutatásába, majd 1992-ben felvásárolta az akkor már létező nagykőrösi üzemet. Mivel a többletgyártáshoz szükséges energiaellátást Nagykőrösön már nem tudták biztosítani, így a békéscsabai üzem 2003. január 23-án a Bonduelle tulajdonába került és új néven, mint Bonduna Zöldségfeldolgozó Kft. folytatta tevékenységét.  A Bonduelle cégcsoport közép-kelet-európai régióját négy ország alkotja: Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia. Kereskedelmi-és marketing képviselet Budapesten és Prágában működik. A Bonduelle termékpalettáját konzerv és fagyasztott termékek alkotják. Ezekbe beletartoznak az alapzöldségek, a zöldségkeverékek, az ízesített babok, a savanyúságok, valamint a fagyasztott kategóriában a wok zöldségek is.

Kapcsolódó cikkeink