Boltom, márkám, mindenem

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2018. 10. 01. 08:04

Elsősorban a beszerzési folyamatokat támogatják azok a partneri megállapodások, amelyeket a közelmúltban hoztak létre egymás között európai kiskereskedelmi láncok. A retail fejlesztések emellett jellemzően három területet érintenek: online platformok, in-store modernizáció, valamint a legújabb táplálkozási trendekhez igazodó saját márkás szortiment bővítése.

Az elmúlt időszakban stratégiai partnerségek sora jött létre európai retail láncok között.

Az egyik ilyen jelentős együttműködést a Tesco és a Carrefour kötötte. A megállapodás célja egyesíteni a két vállalat erejét mind a gyártói, mind a saját márkás termékek beszerzési folyamataiban. A partnerség a nemzetközi beszállítói tárgyalásokon túl kiterjed marketinggel és adatgyűjtéssel kapcsolatos feladatokra is.

Horizon néven alakult egy másik, több kiskereskedelmi láncot tömörítő szövetség. A Casino, az Auchan Retail, a Metro, a DIA és a Schiever Group által létrehozott együttműködés keretében a vállalatok nemzetközi piacokon beszállítói kapcsolatokat és beszerzési folyamatokat érintő tevékenységekben dolgoznak majd együtt.

Az Auchan Retail emellett megkezdte a közös munkát az Origine France szövetségével; saját márkás termékeinek francia eredetét ettől kezdve a szövetség védjegye igazolja. A védjegyhasználathoz a retail láncnak biztosítani kell, hogy a termékek összetevőinek legalább fele francia beszerzésű, valamint az országban megy végbe a teljes feldolgozás.

Szintén Franciaországhoz kapcsolódik egy másik friss partnerség, melyet a Carrefour és a Système U jegyez. A két cég ötéves beszerzési megállapodása magában foglalja hazai termékek, nemzetközi márkák és francia mezőgazdasági termékek beszerzésével kapcsolatos stratégiákat.Németországban az Aldi Nord és az Aldi Süd növeli saját márkás termékekkel kapcsolatos együttműködését. Az LZ (Lebensmittel Zeitung) által közölt információk szerint a közös beszerzésen kívül a stratégia része a termékek egységes dizájnja is.

Expanziók, in-store fejlesztések

Az együttműködési megállapodások mellett az európai élelmiszerláncok különböző fejlesztésekről is hírt adnak.

Az Aldi Nord egy 5,2 milliárd eurós beruházással megkezdte a cég történetének eddigi legnagyobb modernizációját, a Carrefour pedig az online működési területre kötött megállapodásáról számol be. A PLMA (Private Label Manufacturers Association – Saját Márkás Termékgyártók Szövetsége) közlésében idézi Alexandre Bompardot, a Carrefour vezérigazgatóját, aki bejelentette, hogy a vállalat e-kereskedelmi tevékenységének nagyarányú fejlesztésére együttműködést írt alá a Google-lal és a kínai Tencent nagyvállalattal.

Míg a Carrefour az online piacon terjeszkedik, a Lidl jelenleg Franciaországban tervez további expanziót. A PLMA hivatkozik Michel Bieróra, a Lidl France igazgatójára, aki a cég két számjegyű növekedésével kapcsolatban hozzátette, hogy a Lidl az elmúlt időszakban 600 franciaországi üzletét újította fel, és még ebben az évben további 100 átalakítását tervezi. Az igazgató az üzletlánc számait ismertetve közölte, hogy a Lidl nem egészen 1500 üzlettel van jelen Franciaországban, és szándékaik szerint ez a méret 1800 egységre bővülhet. Az üzletszámon túl a boltok alapterületét is növelni kívánják a jelenlegi átlag 900 m2-ről 1400-ra, ugyanakkor ezzel együtt nem tervezik az 1700 SKU számú termékválaszték bővítését, a nagyobb alapterületű üzletekben inkább – egyebek mellett – a bor- és húskínálatot kívánják kiemelni. A beszámoló szerint az értékesítés növeléséért a Lidl folytatja a rádiós és televíziós hirdetésekre fordított jelentős mértékű költéseit.

Erősödik az angolok bizalma

A bor az egyik főszereplője a saját márkás termékek piacának az Egyesült Királyságban is. A termékkategória saját márkás kínálata folyamatosan növeli piaci részesedését az országban. Az IRI piaci elemző cég adatai szerint a kiskereskedelmi márkák borai – köztük a szupermarketek saját márkái, valamint a harmadik féltől származó termékek – az Egyesült Királyságban az elmúlt évben 9%-ot erősödtek. Összehasonlításként a márkagyártói borok értékesítése 2017-ben mindössze 1% -kal nőtt. Az IRI jelentése szerint az Egyesült Királyságban 5 eladott borból 1 saját márkás termék.

A brit saját márkás kiskereskedelmi forgalomról az IRI által készített jelentésből az is kiolvasható, hogy az ismert gyártói márkák árának emelkedése mind több brit fogyasztót tol a kereskedelmi márkák felé. A PLMA által közzétett IRI-adatok szerint az Egyesült Királyságban negyedik éve folytatja növekedését a saját márkás piac, a 2017-es 1 százalékpontos erősödéssel így mára a teljes brit kiskereskedelmi piac 52%-át teszi ki.

Prémium kategóriát építenek

Az IRI egyik jelentésében arról is beszámol, hogy a retail láncok Európa-szerte, fókuszban a vásárlói igényekkel, saját márkás termékeik fejlesztését a prémium kínálat irányába olyan termékkategóriákban végzik, mint a hűtött készételek, az egészséges snackek és általában az egészségesebb élelmiszerek, valamint a szépségápolási termékek.

Ezt a fejlesztési irányt tükrözte a május 29–30-án Amszterdamban megrendezett World of Private Label nemzetközi saját márkás szakkiállítás is, ahol a PLMA legfrissebb információi szerint több mint 15 000 szakmai látogató ismerkedett a legújabb termékfejlesztésekkel, márkákkal, élelmiszerekkel. A kiállítás remek platform az aktuális, piaci potenciállal bíró élelmiszer-kiskereskedelmi trendek feltérképezésére, és a PLMA beszámolója szerint az ez évi kiállításon egyértelműen a prémiumizáció került középpontba. A szövetség állítása szerint ma 10 új saját márkás termékből 1 a prémium kategóriában jelenik meg.

Az egészség növekvő trendje

A 2018-as kiállításon a prémium termékek mellett nagy hangsúllyal volt jelen az egészséges élelmiszerek kínálata is. A  gyártók kiemelkedően nagy számban mutatták be legújabb vegán, gluténmentes, laktózmentes, valamint biotermékeiket. Mintegy 600 kiállító bioélelmiszerrel, 370 kiállító gluténmentes, mintegy 260 gyártó vegetáriánus és 230 cég vegán termékkel érkezett az eseményre. A kiállítás New Product Expo részlegében bemutatkozó újdonságok több mint 40%-a szintén bio-, vegán és mentes termék volt. A PLMA által közölt adatok szerint 2016-ban a bioélelmiszerek európai kiskereskedelmi forgalma 33,5 milliárd eurót tett ki. Az Euromonitor számaira hivatkozva a szövetség közölte, hogy a glutén-, valamint laktózmentes termékek globális kiskereskedelmi forgalma a 2016-os 6 milliárd euróról 2021-re elérheti a 10 milliárd eurót.

Amellett, hogy az üzletláncok egyre nagyobb számban válaszolnak saját márkás termékkínálatukban a legújabb táplálkozási trendekre, egyes láncok külön üzleteket is dedikálnak a mindenmentes és bioélelmiszereknek. Így például a francia Naturalia bolthálózat, melynek egyik legújabb párizsi üzlete 100%-ban vegán termékeket kínál, valamint a Coop Switzerland, mely két üzletében is kizárólag vegetáriánus élelmiszereket forgalmaz, benne saját Coop Karma márkájának vegetáriánus szortimentjével.

Felelős fejlesztések

A prémiumizáció és egészséges táplálkozás trendjei mellett megfigyelhető egy harmadik, egyre határozottabb jelenlét is: a környezettudatos kereskedelemé. A kiállító gyártók non-food fejlesztései között a veszélyes anyagok alternatíváját jelentő, újrahasznosított, környezetbarát megoldások a kozmetikai termékek összetevői között épp úgy megtalálhatók, mint a csomagolások és egyéb háztartási eszközök sorában.

Jung Andrea

Kapcsolódó cikkeink