Bölcs ember szakácskönyve
Főzni: ez életem utolsó harmadára megtalált új hivatásom – mondja dr. Tóth Zoltán választási szakértő, valamikori kiadói kollégánk, aki lakóhelyén, Budaörsön leginkább az olvasókörről és arról a baráti társaságról ismert, amelynek tagjai az ő kertjében havonta egyszer összejönnek főzni, és az elkészült ételt szétosztják a rászorulók között. A közelmúltban jelent meg „Civil a konyhában” című kötete, amelyet a szerző elsősorban szakácskönyvként mutat be, ám annak legalább annyira érdekes önéletrajzi vonala is.
Tóth Zoltánt munkája évtizedekig a közigazgatáshoz és a médiához kötötte, „szakácstanulónak” 37 évesen jelentkezett, de ténylegesen csak 2014-ben, hatvankét évesen szerzett főzési tudományáról hivatalos papírt. A könnyed stílusú, öniróniától sem mentes szakácskönyv fülszövegében többek között ezeket írja: „Apai nagymamámat a kukoricatörés idején Endrődön, Békés megyében láttam először nagy mennyiségben főzni. A nagymamám 40 literes kondérban főzött húsos egytálételt – a dolgozóknak: 40 dkg plusz 2 nagy szelet kenyér volt egy adag. Anyai nagymamámnak a Fejér megyei Mezőfalván kisebb mennyiséget, de »finomat« is kellett adni. A finomság titka a tejföl volt: még a sütemények tésztái is tejföllel készültek.”//
Kapcsolódó cikkeink
Andy Warhol szakácskönyve – A nap képe
Nem sokan tudják, hogy az amerikai popart központi figurája, Andy…
Tovább olvasom >Rendhagyó szakácskönyv-promóció – A nap képe
Szó szerint lett Gombák könyve az ilyen című szakácskönyvből: Merlin…
Tovább olvasom >Hét hazai híresség receptjeiből született meg a Lidl idei szakácskönyve
Megjelent a Lidl Magyarország sikeres szakácskönyvsorozatának legfrissebb, ötödik kötete- A…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar borok premierje a világ legismertebb borászati szaklapjában
A Decanter májusi számának 36 oldalas speciális melléklete a magyar…
Tovább olvasom >A mézeskalácsház létezik, csak Voronyezsben! – A nap képe
Két belsőépítész, Eduard Jeremchuk and Katya Pititzkaja úgy rendezte be…
Tovább olvasom >Rajzfilmek a főzésről – A nap videója
A japán anime- és mangakultúra rendszeres témája a főzés. Íme…
Tovább olvasom >