BMI: További javulás májusban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 06. 01. 07:48

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,8.

  • A korábbi májusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú májusi átlagot (52,4), és meghaladja az elmúlt három év átlagát (50,4).
  • A felmérésben vizsgált részindexek majd mindegyike növekedett áprilishoz képest, ennek mértéke négy esetben érte el az 5 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap szűkülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozik.

A Beszerzési Menedzser Index májusban

 A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,8. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb, és a BMI-t alkotó részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége pedig felzárkózott melléjük, míg a foglalkoztatottság alindexe némileg 50,0 pont fölé kerülve enyhe bővülésre utal. A szállítási átfutási idő értéke – noha némileg emelkedett – továbbra is rendkívül alacsony értéken maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, erősen visszafogva a BMI index értékét. A 2021 május havi index nagyobb az áprilisi (51,0) értéknél, és a tizenharmadik legmagasabb májusi érték. Május összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a májusoké szintén). Az elmúlt három évben a májusi átlag ennél alacsonyabb volt (50,4), de ez nagy részben a 2020-as értéknek köszönhető (40,5). Az idei érték így is átlag feletti májusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi harmadik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta háromszor volt magasabb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe növekedett, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig háromszor mértünk magasabb májusi értéket.

A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, de az ütem némileg enyhült. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után első alkalommal bővül, erősebb ütemben. Az idei májusi indexérték a legnagyobb májusi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően májusban növekedésre utal, első alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett áprilishoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a kilencedik legnagyobb májusinak.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe növekedett áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont fölé került második alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme már erősebb. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legmagasabb májusi adat.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb májusi.
  • A késztermékkészletek szintje májusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és bővülésre utal, aminek üteme elég dinamikus. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legnagyobb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett áprilishoz képest, és 50,0 pont fölé került. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége első hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését harmadik hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott.
  • Ebben a hónapban acél, edzett acél, egész nyúl, lemez, nyúlmáj és sárgaréz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagból, alumíniumból, alumínium hegesztőhuzalból, bútorlapokból, fali lámpából, lemezből, műanyaggranulátumból, papírból, rozsdamentes lemezből, speciális elektronikai eszközökből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

Kapcsolódó cikkeink