Blokkk.com: Félnek a plázáktól a webáruházak?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 07. 19. 12:37

Van ilyen webreklám is: spórold meg az utat a plázáig! Hiába, korlátozások nélkül már más a web és más a bolt. A január-május hónapokban 100 forintból 12 forintot költöttünk a weben, a különféle korlátozások közepette. A falnak dobott labda visszapattan: lassulni fog a webpiac növekedése. 

És olyan webreklám is van is, hogy az átvevőpontként ügyködő boltba ingyenes a kiszállítás (vagy a csomagautomatába). Ez csak azért érdekes a webáruház és a hagyományos bolt versenyében, mivel így a webáruház tutira megy, csak azt viszi ki a logisztikai központjából, raktárából, amire van vevő. A jobb webáruházak ilyen reklámot nem is csinálnak. A boltosnak pedig marad az izgalom, hiszen nehéz darabra, percre kiszámítani, hogy a vásárló mit mikor pakol a bevásárlókosarába, de hát a bolt az már csak ilyen. Az előny viszont tetemes, hiszen a logisztika igazi úri huncutság a boltos és a webes világban. Nem véletlen az sem, hogy a kis webáruházak csak akkor rendelik meg a portékát a nagykerből, amikor a vásárlója lenyomta a rendelését lezáró enter gombját.

Maszk nélkül azért csábosabb a régi bolt

Július harmadikán reggel eldobhattuk az utolsó maszkot bevásárlás előtt, ekkortól szabad a vásár. Érthető, hogy a járványosban, főleg ha zárva volt a bolt, vagy korábban le kellett húznia a redőnyt, előnyösebb pályán futhattak a webáruházak. Sok más választása nem is nagyon maradt a kedves vásárlónak, ha például egy tornacipőt akart venni.

De hát ennek vége, így annak az előnynek is például, hogy rettenetesen kényelmetlen egy próbafülkében maszkban ruhát próbálni (mert ugyebár a próbafülke is része a boltnak, még ha a függöny rejtekében nem is látni, mit vesz éppen le és fel a kedves vásárló). És úgy egyáltalán, maszkban vásárolni bármit is kényelmetlen, nem volt kevés a visszahúzó ereje. De most, hogy a járványügyi szakemberek sem riogatnak a plázázás veszélyeivel, baktatnak is vissza a vásárlók, hiszen ha más nem, egy kis szabad kirakatböngészés, turkálás a portékák között jóleső élmény a bezárások és a bezártságok sorozata után. Hőségben és felhőszakadásban egyaránt.

Nem találtunk olyan webáruházat, mely oldalán ne lenne reklám, ami persze leárazás. Úgy tűnik, mintha akció nélkül nem is lenne webáruház a webáruház. Sebesen folyik persze a piacfoglalósdi, könnyű lemaradni, de nehéz azt pótolni. Nyári vásár, hőségriadó, van más iskolakezdéses is, a gyerekek bánatára. A foci EB után pedig jönnek az olimpiás reklámok is.

Az örökös, mindennapos leárazás uralja a webáruházak oldalait.

100 forintból 12 forint ment el a weben a boltos korlátozások időszakában

2020-ban év közben 10% alatt mozgott, a márciusi, áprilisi, májusi korlátozások idején kúszott fel a webáruházak részesedése 14%-ra. Ez viszont a nyári hónapokra vissza is esett. Nem véletlen, azért is, mert a vásárlók vágytak is vissza a boltba, és például nyaraláskor pedig lakhelyüktől távolabb inkább strandra mentek a futár lesése helyett. A csúcs végül a november volt, közel a 140 milliárd forintos piaci értékhez, ami annyi, minden napra bőséggel jutó black friday akció nyomán nem is csoda. És az őszi hónapokra visszaköszönt a járvány és a korlátozások rendje.

2021-ben sem változott eddig sokat a helyzet. Ismét volt boltzár, csak kicsit előbb, és egy sor más korlátozás, ami nem éppen vásárlókedv csináló. A korlátozások megszűntével megindult a visszarendeződés a hagyományos boltok irányában, persze a web nőni fog tovább, csak az ütem lesz visszafogottabb:

webpiac súlya  boltos világ (bolt+web) ebből web web/bolt arány
érték növekedés
január 810 89 +29% 10,9%
február 805 85 +28% 10,6%
március 935 140 +62% 14,9% 
április 902 103 +6% 11,4% 
május 970 105 +13% 10,8% 
2021 január-május 4.421 522 +27% 11,8% 
korábban:
2020 10.927 1.074 +40% 9,8% 
2019 10.349 765 +40% 7,4% 
KSH, érték: milliárd forint, boltos világ: kiskereskedelem, hagyományos bolt+web együtt, élelmiszer és iparcikk, de üzemanyag nélkül, folyóáras adatok,

növekedés: előző év azonos időszakához képest, kiigazítatlan volumenindex

↑ jelzés: arányváltozás iránya előző hónaphoz képest

(blokkk.com, 2021. július 19.)

 

Kapcsolódó cikkeink