Bizonytalanság az élelmiszerárak terén

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 16. 00:00

Felfelé és lefelé is mehetnek a következő hónapokban az élelmiszerárak. A dollár árfolyama, valamint a keresletben bekövetkezett változások is befolyásolják az úgynevezett soft árupiaci termékek jegyzését.

Decemberben már 31 éves csúcson járt a kakaó ára a világpiacokon, megközelítette a tonnánként 3500 dollárt. Azóta ugyan 3000 dollár környékére csökkent a jegyzés, a szakemberek szerint azonban ez még változhat. A tavalyi utolsó negyedévben ugyanis Európában 0,6 százalékkal nőtt a kakaópor-felhasználás. Az is emelheti a csokoládé alapanyagának árát, hogy a világ első számú termelőjének számító Elefántcsontparton 14 éves mélypontra zuhant a kakaótermés. Olyan jelek is vannak azonban, hogy tovább eshet a kakaó ára. A nemzetközi kakaószövetség ugyanis 6,6 százalékos csökkenést mért legutóbb éves szinten a keresletben.
A kávé ára is nyílt kérdés. A New York-i árutőzsdén forgó arabika kávé ára jelenleg négy hónapos mélyponton jár. A további áresés mellett szól az erős dollár, amely minden árupiaci termékre negatív hatással van. Emellett az is csökkentheti a kávé árát, hogy Brazíliában a helyi agrárminisztérium szerint az idei kibocsátás mennyisége elérheti a 48-50 millió zsákot. Könnyen lehet azonban, hogy ez sem lesz elég a kávéra szomjas világ kielégítésére. A nemzetközi kávészövetség ugyanis úgy becsüli, 2009-2010-ben a világpiaci kereslet mintegy 6-7 millió zsákkal múlja majd felül a kínálatot.
A nemrég 29 éves csúcson járó cukor ára is mérséklődött az elmúlt hetekben. Árcsökkentő lehet, hogy az Európai Unió további 500 ezer tonna cukor exportját engedélyezte a tagállamok számára. Felfelé tolhatja azonban az édesség árát, hogy India – amely a világ legnagyobb cukorfogyasztója és második legnagyobb termelője – immár második esztendeje importra szorul és a brazil ültetvényeken is gondok vannak.
A fagyasztott narancslé ára jelenleg alig marad el a két éves csúcstól, ráadásul tovább emelkedhet. Az amerikai agrárminisztérium szerint ugyanis a floridai narancsligeteket csúnyán helyben hagyta az elmúlt hetek szokatlanul mostoha időjárása. A narancsfákat a fagy mellett ráadásul betegség is tizedeli – írja a HB nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink