Bizakodnak a bevásárlóközpontok üzemeltetői

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 25. 12:10

Elemzők szerint továbbra sem lehet a belső fogyasztás élénkülésére számítani, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) 2012-ben 1-2 százalék körüli visszaesést vár a fogyasztói piacon. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszer és élelmiszer jellegű termékek forgalma augusztusi visszaesése kedvezőbb az egy hónappal korábbinál. A bevásárlóközpontok üzemeltetői bizakodóak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön publikált adatai szerint augusztusban a kiskereskedelmi értékesítés volumene 2,4 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 1,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.
Az első nyolc hónapban éves alapon stagnálni tudott az élelmiszer és élelmiszer jellegű termékek értékesítése a kedvezőtlen globális gazdasági klímában. Az év nyolcadik hónapjában ugyanakkor 1,5 százalékos visszaesést könyvelhetett el ez a kiskereskedelmi alágazat az előző év azonos időszakához képest. Ez kedvezőbb, mint a júliusi hasonlóan számított adat, előző év azonos időszakához viszonyított 2,4 százalékos mérséklődés – hívja fel a figyelmet az NGM.
Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője azt mondta: az adatok beleillenek az előző hónapok tendenciáiba. A magas munkanélküliség, a bizonytalan kilátások, a magas törlesztőrészletek, a csökkenő reáljövedelmek miatt a háztartások fogyasztása gyengén alakul. Havi szinten kisebb volt a visszaesés augusztusban, mint júliusban, de az éves visszaesés üteme nagyságrendileg ugyanannyi, mint egy hónappal korábban, és az év első nyolc hónapjában is a elmaradt az egy évvel korábbitól a kiskereskedelmi forgalom – hívta fel a figyelmet.
A kilátásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: az idén és jövőre is a reálbérek csökkenésére számítanak, és arra, hogy a munkanélküliségi ráta is a kétszámjegyű tartományban marad. Ezért a háztartások fogyasztása továbbra sem élénkül, így a belső kereslet nem fog támaszt adni a gazdasági növekedésnek. A vezető elemző szerint a legtöbb, ami várható 2013-tól, hogy a visszaesés üteme mérséklődik.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint is nagyjából a várakozásoknak megfelelő volt az augusztusi kiskereskedelmi forgalom alakulása. A szakember megerősítette: az adatok azt mutatják, hogy a belső lakossági fogyasztás továbbra sem élénkül. Az előző hónapok negatív tendenciája folytatódik, a részletes adatokat vizsgálva is.
Nyeste Orsolya szerint is azt erősítik meg a statisztikák, hogy ebben az évben érdemi élénkülésre biztosan nem lehet számítani, de várhatóan jövőre sem.
Az OKSZ szerint a további kilátások szempontjából a legfontosabb tényező a gazdaság teljesítményén keresztül a reáljövedelmek, ezzel is összefüggésben pedig az infláció alakulása. Az élelmiszerpiacon előreláthatóan nem várható az inflációs nyomás mérséklődése, sőt, egyes területeken további – bár remélhetően csak kisebb – áremelkedés várható. Az üzemanyagpiacon nemcsak a világpiaci árhullámok, hanem a forint árfolyama is árbefolyásoló tényező.
A szövetség szerint az év végén sem várható éles fordulat.
A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint a bevásárlóközpontok üzemeltetői az őszi időszakra előretekintve bizakodóak, kereskedelmi szempontból aktívabb időszak jöhet, amelyet a karácsonyi követ. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink