Bírálta a KAP-reformra tett javaslatot az osztrák mezőgazdasági miniszter

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 13. 10:53

Túlságosan bürokratikusnak nevezte a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjára tett bizottsági javaslatot, és tiltakozott az osztrák támogatások várható csökkenése ellen Nikolaus Berlakovich osztrák mezőgazdasági miniszter egy csütörtöki nyilatkozatában.

Berlakovich úgy fogalmazott az ORF rádiónak nyilatkozva, hogy az Európai Bizottság előző nap ismertetett reformjavaslatával az EU “bürokratikus szörnyet” teremtene. A miniszter üdvözölte, hogy az agrártámogatásokban jobban érvényesül az ökológiai szemlélet, de úgy látja, hogy a javaslat hatalmas bürokratikus teherrel jár.
A miniszter véleményével egybehangzóan foglalt állást az osztrák mezőgazdasági kamara is.
A bizottsági javaslatban egyebek között szerepel, hogy aki nem tartja be a vetésforgót, vagy új területeket von be a mezőgazdasági művelésbe, az elesik a közvetlen támogatások harminc százalékától. Berlakovich szerint ezek az előírások “helyes irányba tett lépések”, de nagyon sok ellenőrzési feladatot jelentenek.
A bizottság a támogatásoknak a régi és az új tagállamok közötti igazságosabb elosztásra törekszik. Ez kevesebb uniós forrást jelentene az osztrák gazdák számára, ezért Berlakovich mindhármat elutasítja. Az új elosztási formára három lehetséges változatot terjesztett be a bizottság, osztrák számítások szerint ezek tíz és ötven százalék közötti támogatáscsökkenést jelentenének Ausztria számára. “Ha az EU azt mondja, hogy fenntartható fejlődésre van szükség, akkor a mezőgazdasági és erdészeti szektor számára is kell pénznek lennie” – jelentette ki.
Az új KAP 2014-ben lépne életbe. Az uniós döntéshozói fórumokon még megtárgyalandó javaslatok egyik központi eleme a támogatások változása az évente több mint 50 milliárd euró uniós kiadást generáló ágazatban. A jövedelemtámogatás aránya üzemenként 150 ezer euró éves összeg fölött fokozatosan csökkenne, 300 ezer eurónál nagyobb támogatás pedig nem járna. Alapszintű jövedelemtámogatásban csak az aktív termelők, azaz a közvetlenül mezőgazdasági termeléssel foglalkozók részesülnének.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink