Bioüzemanyag ételmaradékból

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 13. 11:59

A Nagy-Britanniában használt üzemanyagok ötödét szolgáltató Greenergy 50 millió fontos beruházással új üzemet épített, amelyben ételmaradékokból állít elő bioüzemanyagot.

A Greenergy a Brocklesby vállalattal együttműködésben dolgozta ki az ételmaradékok újrahasznosításával kapcsolatos tervet. Az 50 millió fontos befektetéssel épült imminghami üzemben a korábbinál hatékonyabban állítanak elő biodízelt használt étkezési olajokból.

További lépésként a megmaradt élelmiszereket is begyűjtik és kivonják belőlük az üzemanyag előállítására alkalmas olajat. Erre a célra egyébként elsősorban a gyorséttermi maradékok a legalkalmasabbak, ezekben ugyanis akár 30 százalékot is elérhet a zsírtartalom.

A Greenergy jelenleg havonta 20 millió liter biodízelt állít elő étkezési olajból és az ételből készült üzemanyag is hamarosan megkezdheti karrierjét Anglia szerte. A feldolgozás után hátramaradó szilárd ételdarabokat jelenleg komposztálják, de a cég tervei szerint a jövőben biomassza-briketteket vagy pelletet gyárthatnak belőle, de akár bioetanol készítésére is használhatják – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink