Billeg a baromfimérleg
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ baromfi- és húspiaci tendenciáit. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adataiból, még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni. A hoszszabb távon ható összefüggések alapján modellezhető egy-egy termelési, s ezzel párhuzamosan értékesítési csúcs, ami általában az árak csökkenésével járhat.
De ennek ellenkezője is igaz. Ez utóbbi következett be az esztendő első hónapjaiban, amikor emelkedtek a baromfiárak, ugyanis a tavalyi madárinfluenza miatt egész Európában csökkent a naposbaromfi-előállítás, és az akkor ki nem kelt csirkékből most hiány lett. Ez a hatás vélhetően májusra elmúlik, s visszaáll a régi trend, a szolid túlkínálat.
Ettől függetlenül az AKI megfigyelései szerint 2006-ban a világ baromfihús-termelése tovább nőtt. A FAO piaci szakemberei szerint a világ 2 százalékkal több baromfihúst termelt, mint egy évvel korábban. A madárinfluenza miatt ugyanakkor a baromfiexport tavaly 5 százalékkal csökkent, de idén várhatóan újra emelkedik: 4 százalékkal.
Az EU-25 baromfihús termelése 2005-ben enyhén (0,6 százalékkal, vágott súlyban közel 11,1 millió tonnára) emelkedett. Hasonlóképpen a baromfi-behozatal is 11 százalékkal, egymillió tonnára bővült. Tavaly legerőteljesebben – 11 százalékkal – Lengyelországban növekedett a termelés.
A sertéshús a következő években is kedvelt marad a fogyasztók körében. Az EU-ban az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás jelenleg 42 kiló, 2013-ra 43 kiló feletti értékre emelkedhet. Az újonnan belépő Romániában és Bulgáriában az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás 32 kiló körüli, vagyis tíz kilóval marad el az EU-25 átlagától.
Az EU-ban a sertésárak az előző években általában jól követték a piaci folyamatokban (kereslet-kínálat) bekövetkező változásokat. A sertésárak 2006 végén megindult csökkenése, ha kisebb ütemben is, de folytatódott 2007 elején.
A vágósertés vágóhídi belépési ára* az Európai Unió országaiban („E” minőségi kategória)
(Ft/kg hasított hideg súly**)
Országok 2006 2007 2007. 9. hét/ 2007. 9.hét/
8. hét 9. hét 8. hét 9. hét 2006. 9. hét % 2007. 8. hét %
Belgium 332 330 318 323 97,94 101,58
Bulgária n.a. n.a. 451 451 n.a. 99,92
Csehország 344 342 310 310 90,82 100,27
Dánia 288 301 293 296 98,41 100,84
Németország 362 366 341 344 94,09 100,83
Észtország 338 341 345 348 101,89 100,70
Görögország 496 497 374 372 74,81 99,45
Spanyolország 389 390 352 359 91,92 101,90
Franciaország 343 354 305 310 87,43 101,62
Írország 330 333 336 339 101,70 100,92
Olaszország 410 395 350 333 84,31 95,10
Ciprus 470 471 457 460 97,65 100,76
Lettország 387 387 360 355 91,70 98,54
Litvánia 342 349 340 341 97,63 100,20
Luxemburg 366 366 342 344 94,08 100,86
Magyarország 360 357 327 327 91,75 100,01
Málta 406 407 410 413 101,48 100,79
Hollandia 320 326 301 304 93,24 100,75
Ausztria 359 361 336 339 93,90 100,92
Lengyelország 304 306 291 293 95,77 100,93
Portugália 396 398 368 373 93,93 101,48
Románia n.a. n.a. 369 369 n.a. 100,00
Szlovénia 364 356 329 329 92,24 99,97
Szlovákia 352 351 319 323 92,17 101,31
Finnország 335 335 344 347 103,47 100,76
Svédország 331 330 348 351 106,45 100,83
Nagy-Britannia 362 362 380 382 105,49 100,38
EU 350 353 330 332 93,98 100,65
Forrás: EU Bizottság, AKI
* Az ár tartalmazza a szállítási költséget is
** Átszámítva az MNB hivatalos középárfolyamán
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >