Bezártak a palesztin szállodák

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 03. 05. 10:25

Ciszjordániában, a Palesztin Hatóság területén is megjelent az új koronavírus, a járványveszély miatt bezárták az ottani szállodákat – jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót című izraeli lap online változata, a ynet. Csütörtöktől a Palesztin Hatóság teljes területére tilos belépni külföldi turistáknak.

Csütörtökön egy görög zarándokcsoport 21 tagjáról derült ki már hazatérésük után, hogy a vírus hordozói. A csoport február 19-27. között járt Izraelben és a Palesztin Hatóság területén.
Izrael február 22-én terjesztette ki Dél-Koreára a beutazási tilalmat, miután több, izraeli zarándoklatról visszatért keresztény hívőnél mutatták ki hazájukban a betegséget, amit még szentföldi útjuk előtt kaptak el súlyosan fertőzött közösségükben.
A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma csütörtökön lezárta a turisták elől Betlehem városát, és fertőtlenítés után bizonytalan időre bezárták a látogatók elől az ott található Születés templomát is, amelyet a Jézus születésének helyet adó jászolt helyén emeltek.
A döntés előzménye, hogy a Betlehem melletti Beit Dzsallában egy szálloda négy dolgozóját megfertőzte az ott elszállásolt dél-koreai turistacsoport, amelynek több tucat tagjánál mutatták ki hazatérésük után a fertőzést. Az Al Kudsz című újság szerint a hotel összes alkalmazottjának házi karanténba kellett vonulnia.
A súlyosan fertőzött dél-koreai turistacsoport ellátogatott Betlehem mellett Nábluszba, Jerikóba és Hebronba is Ciszjordánia területén.
Az eset nyomán bejelentették, hogy csütörtöktől a Palesztin Hatóság teljes területére tilos belépni a turistáknak, bármely országból is érkeztek.
További óvintézkedésként kétheti iskolaszünetet rendeltek el Betlehemben, és ebben az időszakban az ottani mecsetek és a templomok is mind zárva lesznek. A Palesztin Hatóság teljes területén arra kérték a híveket, hogy ha rosszul érzik magukat, akkor ne vegyenek részt a pénteki imákon. Egyelőre két hétig tilos nagyobb tömeget vonzó rendezvényeket tartani, elhalasztanak minden kulturális és sporteseményt.
Közben az újabb európai országokra kiterjesztett izraeli óvintézkedések nyomán az izraeli kormányzati szervek becslése szerint 60-70 ezer izraeli tartózkodik már házi karanténban – jelentette a Háárec című újság honlapja csütörtökön.
Az izraeli hadsereg lemondta az eredetileg március 13-ig tervezett, az amerikai haderővel tartott közös hadgyakorlatát, amelyen több mint hatszáz, Európában állomásozó amerikai katona vett volna részt.
Az izraeli városok polgármesterei sorra mondják le a helyi médiában a hagyományos, színpompás purimi felvonulásokat, noha az azokon szereplő, különleges jelmezekben a városokon végig vonuló helyi iskolák és klubok hetek óta készültek erre az eseményre. (Shiri Zsuzsa, MTI)

Kapcsolódó cikkeink