Bezárták a látogatók előtt a parajdi sóbányát

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 20. 10:37

 Bezárták a látogatók előtt hétfőn a parajdi sóbányát, miután talajvíz szivárgott be a régi tárnákba, és ennek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma – közölte a romániai turisztikai látványosság vezetősége.

A parajdi sóbányát legutóbb 2022. július 23-án kellett hasonló okok miatt bezárni

A Hargita megyei bányát – amely a Székelyföld egyik legkeresettebb turisztikai attrakciója – műszaki okok miatt kellett bezárni – közölte közösségi oldalán az intézmény. Azt írták, hogy kedd reggeltől ismét fogadják a látogatókat.

Sebestyén József, a létesítmény vezetője az Agerpres román hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a bányát azért kellett bezárni, mivel az utóbbi napok heves esőzései és a hó olvadása következtében beszivárgott a víz a régi tárnákba.

Az igazgató szerint több órára van szükség, hogy kiszellőzzenek a föld alatti csarnokok és a turisták újra használhassák ezeket. Hangsúlyozta, hogy kedd reggel ismét megnyitják a bányát a látogatók előtt.

Akkor a turisták számára megnyitott csarnokok felé vezető járat mennyezetén kezdett el beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, és paladarabok hullottak az útra. Két hónapig volt zárva a létesítmény, amíg a szakembereknek sikerült orvosolni a problémát és biztonságossá tenni a bejáratot.

A parajdi sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban naponta 2500-3000 személy is megfordul. A látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várják a látogatókat.

 

Kapcsolódó cikkeink