Bevételi rekordot hozhat a karácsonyi szezon a német üzletekben

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 08. 11:20

Németországban az idén először meghaladhatja a 80 milliárd eurós határt az üzletek forgalma a karácsonyi szezonban, a várható roham miatt a boltok országszerte több tízezerrel növelik az alkalmazottak létszámát.

A német kiskereskedők országos szövetsége (HDE) csütörtökön közölt előrejelzése szerint az üzletek forgalma november elejétől a karácsonyi ünnepekig 80,4 milliárd euró lehet, ami 1,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az internetes áruházak bevétele a tavalyi 6,5 milliárd euróról 7,4 milliárd euróra emelkedhet. Az évről évre 10 százalék körüli bővülést produkáló online boltok forgalma az év egészében 29,5 milliárd euró lehet, a tavalyi 26,1 milliárd után.

A HDE felmérése szerint a kiskereskedelmi vállalakozások jelentős létszámbővítéssel készülnek az év végi rohamra, összesen 30 ezerrel növelik az eladók, raktárosok és egyéb kisegítő személyzet létszámát a karácsony előtti hetekben.

Az ágazat egésze a január-szeptemberi időszakban 310 milliárd eurós forgalmat bonyolított le, ami 1,5 százalékos növekedés éves szinten, és azt mutatja, hogy a német fogyasztók hangulatát egyelőre nem rontja az euróövezeti válság és a világgazdasági környezet romlása – véli a kiskereskedők szövetsége.

Ugyancsak jó forgalmat jelez előre az Ernst & Young kedden bemutatott felmérése, amely szerint a németek úgy tervezik, hogy többet költenek karácsonyi ajándékokra, mint tavaly. A 82 milliós országban fejenként átlagosan 230 eurót fordíthatnak ajándékokra az idén, ami 17 euróval, 7 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink