Beszállt a közraktározási piacra az SGS

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 23. 11:36

Jól időzítve, az idei betakarítási szezon megkezdése előtt lépett a közraktározási piacra a globális SGS Csoporthoz tartozó SGS Közraktár Zrt.

Az SGS, a magyar piaci változásokat követve, elérkezettnek látta az időt, hogy a közraktározás területén hazánkban is szerepet vállaljon. A cég portfóliójában ez a tevékenység csak hazánkban újdonság, hiszen – az úgynevezett letétkezelési szolgáltatás égisze alatt – nemzetközi szinten közel 70 éve nyújt hasonló szolgáltatást a vállalatcsoport.


– Míg például 2008-ban 3-400 milliárd forint értékű áru művi közraktározását négy cég bonyolította, addig 2010-re ez a mennyiség 100 milliárd forintra, a művi közraktározást nyújtó szolgáltatók száma pedig kettőre csökkent – elemzi a piacot Kutas Attila, az SGS Közraktár Zrt. igazgatóságának tagja. – Ugyanakkor a közraktározás a termelők, kereskedők és végfelhasználók számára is egy egyszerű és piacképes megoldás, amelyre a bankok is nyitottak. Élénkíti a kereskedelmet és biztonságot ad a termelőnek, hiszen a megtermelt árualap finanszírozhatóvá válik, és megkönnyíti a szezonális ingadozások pénzügyi áthidalását. A mezőgazdasági termékek termelési körforgásában a közraktározásra azért van szükség, hogy indirekt pénzügyi megoldásként csökkentse a forráshiányt. Közraktározás hiányában a termelő a betakarítást követően sokszor nem tudja kivárni a számára megfelelő eladási árat, a következő szezon megkezdéséhez viszont már be kell szereznie az inputanyagokat, ennek következtében sok esetben jelentősen alacsonyabb profitot realizál, sőt olykor veszteséget termel.

– A mi nagy előnyünk az is – hangsúlyozza Kutas Attila –, hogy a termelőknek egyszerre tudjuk biztosítani a közraktározás teljes folyamata során az áru minőségellenőrzését, laboratóriumi vizsgálatát, elemzését és értékelését, szükséges kezelését, és az ehhez tartozó dokumentációt. Így a zárás időpontjában a letevő rendelkezik a finanszírozáshoz szükséges dokumentációval, és a kiszolgáltatáskor biztosan forgalomképes áru kerül vissza a birtokába. A letett áru feletti rendelkezési jogot megtestesítő értékpapírt több jelentős pénzintézet elfogadja, így zökkenőmentes és biztos finanszírozáshoz juthat az áru tulajdonosa.

Az SGS egy több mint 130 éve a nemzetközi piacon elismerten működő, globális, tőkeerős vállalat, amely Magyarországon 20 éve van jelen. Folyamatosan bővülő szolgáltatásait minden esetben hosszú távra tervezi. Ennek megfelelően a közraktározási piacon való megjelenését is megbízható, elkötelezett partnerként ajánlja meglévő és jövőbeli ügyfeleinek figyelmébe, elsősorban a mezőgazdaság és a feldolgozóipar területein.

– A közraktározási piacot nagyban befolyásolja a kereskedelmi bankok hozzáállása – mondja Stickl László, az SGS Közraktár Zrt. igazgatója. – Bár még óvatosak a finanszírozók, az ma már látszik, hogy egyre több kereskedelmi bank fordul újra a strukturált finanszírozási konstrukciók felé, hiszen a termékalapú finanszírozások – így a közraktárjegyen alapuló konstrukciók is – a zártságuk és törvényi szabályozottságuk miatt az átlagos hiteleknél nagyobb biztonságot jelentenek a bankok számára. Mindezek alapján az idei évben szolidan növekvő közraktári volumeneket várunk, de természetesen ezt nagyban befolyásolják a jövőbeni termelés nem prognosztizálható körülményei is.

Kapcsolódó cikkeink