Békési Pálinka Zrt.: az idén a korábbi árbevétellel számolnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 25. 12:20

A Békési Pálinka Zrt-nél az idén a korábban már egyszer elért 500 millió forintos árbevétellel számolnak, mert az idei gazdasági folyamatok kedvező alakulására számítanak – mondta Békési Zoltán tulajdonos, cégvezető az MTI-nek.

Hozzátette: a társaságnál megállt az élelmiszer-nagykereskedelmi tevékenységből származó bevétel csökkenése, és várhatóan dinamikusan nő a pálinka-üzletág árbevétele, a bérfőzésből származó bevétel miatt. Így reális, hogy a cég újra elérje a tavaly előtti félmilliárd forint körüli árbevételt.
Tavaly az előző évhez képest mintegy 10 százalékkal mérséklődött az árbevétel, az élelmiszer-nagykereskedelmi üzletág visszaesése miatt. Ez a bevétel tavaly mintegy 50 millió forinttal volt kevesebb az előző évi mintegy 200 millió forintnál. Így a társaság 2010-ben 427 millió forintos árbevételt ért el, nyeresége 50 millió forint körüli volt.
A Békési Pálinka Zrt. tevékenységében a nagykereskedelemi tevékenység 40, míg a pálinka üzletág 60 százalékot tesz ki. A társaságnál évente most mintegy 150-160 ezer hektoliterfoknyi, azaz mintegy 400 ezer liternyi pálinkát állítanak elő. A pálinkát főként szilvából, barackból, meggyből és körtéből főzik, de készül párlat szelíd gesztenyéből is.
Az utóbbi években több száz millió forintot költettek fejlesztésre. Így korszerűsítették az erjesztő csarnokot mintegy 100 millió forintért, valamint kialakítottak egy látogató központot is. Ez utóbbira 200 millió fordított fordítottak. A látogató központban nemcsak kóstolhatók a cégtermékei, hanem látványfőzde is működik, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a pálinka előállításának folyamatával is.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink