Magazin: Ázsia aranya
Az elmúlt 10 év egészséges életmód trendje magával hozta a rizs forradalmát. Az Európai Unióban kb. 3 millió tonna az éves rizsfogyasztás, melynek növekedéséhez az is hozzájárul, hogy nálunk is terjednek az ázsiai ételek, a keleties konyha. A rizs az egyik legegészségesebb köret a saláták mellett, melyet ráadásul bátran párosíthatunk bármilyen hússal vagy hallal, de a vegetáriánus és vegán étrendben is központi helyet foglal el.
A rizs nem csupán magas proteintartalma miatt izgalmas – ami által az egyik legkiválóbb fehérjeforrás –, hanem egyben koleszterinmentes is, ami igen jót tesz az ázsiójának. Európában a XV. század elejéig valódi egzotikus ritkaságnak számított, azóta viszont megállíthatatlan az előretörése az étrendünkben.
Az Ázsiából érkező rizsek nagyrészt hosszúkásak, kevésbé ragacsosak, ezek a fajták állnak közel a hazai ízléshez, az itthon két legnépszerűbb fajta a fehér rizs és a jázminrizs.
A fehér rizs rendkívül sokoldalú, hiszen étel, ital, előétel és desszert is készíthető belőle. Minősége attól függ, hogy mennyi benne az idegen anyag, a sérült, töredékszem. Az „A” rizsnek minimum 90%-ban ép rizsszemeket kell tartalmaznia, így minőségében ez sokkal jobb választás, mint a „B” rizsek, melyeknél csak 80% az elvárt arány.
A hazai fogyasztás másik feltörekvő szereplője a basmati rizs egyik fajtája, a jázminrizs, mely hosszú szemű, enyhén jázminillatú rizskülönlegesség, keleties ételekhez kimondottan jól áll. Főzéskor enyhe virágillatot áraszt, miközben a szemek megpuhulnak, kicsit egymáshoz tapadnak, ezért pálcikával is kiválóan lehet enni – aki még nem próbálta, feltétlen kísérletezzen vele!
A megfelelő rizs kiválasztására nem mindig szánunk elég időt, pedig az ételünk minőségét jelentősen emeli, ha kiváló minőségű, az ételhez passzoló változatot készítünk. A választásnál figyelembe kell venni, hogy honnan származik a rizs, hiszen minél inkább hozzáértő kezek termesztették és dolgozták fel, annál jobb lesz a minősége. A délkelet-ázsiai gazdaság fő mozgatórugója ma is a mezőgazdaság, a Kambodzsán is keresztülhaladó Mekong folyó menti alföld aranybánya, ahol az arany a rizs. A trópusi monszun éghajlatú alföldön ma is elsősorban rizst termesztenek, így az onnan származó fajtákban mindig bízhatunk, hiszen lássuk be, hogy az éghajlati adottságok és az 5000 éves múltra visszatekintő hagyományok mellett az ottani termesztők biztosan értik a dolgukat. //
Kapcsolódó cikkeink
Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank
Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank.…
Tovább olvasom >Az import termékekre vonatkozó uniós előírások azonnali felülvizsgálatára van szükség
Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb…
Tovább olvasom >Az EU-ban 10 százalékkal több napraforgótermés várható idén
Az Oil World 57,9 millió tonna napraforgómag-termésre számít a világon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csak a mentes
Februárban ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal…
Tovább olvasom >MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >Szakácsolimpia
A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban zajlott le…
Tovább olvasom >