Az Unilever nyilvánosságra hozta emberi jogokkal kapcsolatos jelentését

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 14. 11:15

Az Unilever a napokban hozta nyilvánosságra első jelentését az emberi jogok védelméről. A vállalat ebben beszámol a nők gazdasági szerepének erősítése, a szexuális zaklatás elleni küzdelem, valamint a teljes ellátási láncban dolgozók egészsége és biztonsága érdekében végzett munkájával kapcsolatos eredményeiről.

Az Unilever 2014-ben fogalmazta meg kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy az emberi jogok védelme beépülhessen a vállalat teljes értékláncába. Ennek alapját az Unilever Fenntarthatósági Tervének egyik célja képezi, amely szerint a vállalat 2020-ra több millió ember megélhetését segíti majd.

A vállalat az elsők között hozza nyilvánosságra részletes, önálló jelentését az ENSZ Üzleti és Emberi Jogi Alapelvek című dokumentumának iránymutatásai alapján. Az Unilever nemcsak az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására fogalmazott meg vállalást, de arra vonatkozóan is, hogyan érvényesíti ezt minden területen. A jelentésben a vállalat bemutatja, hogy a mindennapi működését hogyan hatja át az emberi jogok tisztelete, és kiemeli a nők gazdasági szerepének erősítése, a szexuális zaklatás elleni küzdelem, valamint a teljes ellátási láncban dolgozók egészsége és biztonsága érdekében végzett munkájával kapcsolatos eredményeit. Az Unilever öt területet határozott meg, melyek segíthetik az áttörő változás elérését:

  • átláthatóság az üzlet és a társadalom kapcsolatában,
  • nyílt párbeszéd és cselekvés az érintettekkel,
  • kollektív felelősség,
  • szoros együttműködés állami és civil szervezetekkel,
  • valamint új üzleti modell és jogorvoslat kidolgozása.

Szembenézés a kihívásokkal

A cselekvés fontossága nem kérdéses, hiszen egy vállalat csak azokban a társadalmakban lehet sikeres, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat. Az Unilevernek azonban még így is nagy kihívásokkal kell szembenéznie, hiszen a vállalat több mint 190 országban van jelen, és mindegyikben más-más kulturális normák, jogi szabályozások érvényesülnek, valamint különböző módon határozzák meg az emberi jogok tiszteletben tartásának kereteit. Ezek egy részére a vállalatnak közvetlenül van ráhatása, más részeire azonban csupán áttételes hatása lehet. Az Unilever világszerte 172 000 munkavállalót foglalkoztat, de több millióan vesznek részt az értéklánc működtetésében.

„Úgy tűnik, ez az a pillanat, amikor el kell döntenünk, melyik úton haladunk tovább. Szükségünk van az eddigi tapasztalatainkra, és még több erőfeszítést kell tennünk annak érdekében, hogy hatékonyan be tudjuk építeni az emberi jogok védelmét vállalatunk működésébe a teljes értékláncon át” – mondta Paul Polman, az Unilever elnöke.

Az idei évnek nagy jelentősége van, hiszen a 2015-ös évet követő fejlesztési célok és a párizsi, globális klímaegyezmény kidolgozása már folyamatban van. Az emberi jogok elválaszthatatlan részét képezik mindkét programnak, hiszen a klímaváltozás minden embert érint, de a szegényebb közösségek életére van a leginkább hatással.

Kapcsolódó cikkeink