Az új munkahelyek igazságos elosztására kéri a dohányellátó nyerteseit a szakszervezet

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 22. 11:25

A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ) arra kéri a dohánykiskereskedelem-ellátási tevékenységet elnyerő konzorciumot, hogy a központi elosztónál létrejövő munkahelyek betöltésekor minden, jelenleg versenytárs vállalatnál foglalkoztatott munkavállaló is kapjon valós lehetőséget.

cigaretta

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) múlt csütörtökön tájékoztatott arról, hogy 2015. november 1-jétől a koncesszióra jogosult BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. konzorciuma végzi az egész ország területén a dohánykiskereskedelem-ellátási tevékenységet. A központi trafikellátó minden hazai dohánytermék-nagykereskedővel köteles lesz szerződést kötni. A központi dohányellátó az állami bevétel mellett országosan csaknem 400 új munkahelyet is teremt – jelezték.

A DDDSZ a változásra pénteken úgy reagált: attól tartanak, hogy a változás miatt több száz ember fog az utcára kerülni, mivel a dohányforgalmazók nagykereskedelmi egységeit a törvény értelmében novembertől meg kell szüntetni.

Az érdekképviselet az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatásában ismét felhívta a figyelmet arra, hogy országos szinten a dohányértékesítésben foglalkoztatott mindegy 1000-1200 embernek csak a harmadára lesz szükség az új rendszer felállásával, minimum 600 munkavállaló veszítheti el jelenlegi munkahelyét.
A DDDSZ szerint főként a területi értékesítésben dolgozók érintettek, illetve az ő munkájukat támogató háttérszemélyzet. Csizmadia Lajos, a szakszervezet szóvivője szerint ugyanakkor a sokszor évtizedes tapasztalattal rendelkező munkavállalók biztosan jelentősen hozzá tudnának járulni az új ellátó által felállítandó rendszerhez is.

A DDDSZ ezért hivatalos levélben fordult a két nyertes ajánlattevőhöz a cégek együttműködését kérve, és személyes érdekegyeztetést javasolt.

A koncessziós pályáztatásból kimaradt nagyvállalatok – az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. – múlt szerdán közös közleményben hangsúlyozták, hogy a dohánytermékek nagykereskedelmének államosítása szükségtelen beavatkozás a jelenleg működő piaci környezetbe. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink