Az STI Petőfi Nyomda Kft. ismét az év zöld nyomdája

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 14. 11:11

Újabb díjjal gazdagodott az STI Petőfi Nyomda Kft. palettája – második alkalommal nyerte el a GPwA Zöld Nyomdavilág Díjat a legjobb, ötcsillagos minősítéssel. A 2012-ben kiírt versenyre 14 szervezet nyújtott be pályázati anyagot.

A Mérnök és Nyomdász Kft. által szervezett verseny zsűrije október 15-én hozott döntést, hogy kik érdemlik meg az év zöld nyomdája, illetve az év zöld papírkereskedője elismerést a 14 nyomda és 3 papírkereskedő közül. Az elbírálás szempontjai között szerepelt a papír- és nyomdaipari környezettudatos gondolkodás, a környezetvédelem területén végzett hatékony technológiai és környezetközpontú vállalatirányítási tevékenység, illetve az iparágban végzett tudatformáló, példamutató eredmények elismerése.

A díjazottak kivétel nélkül dokumentált, ellenőrzött környezettudatos tevékenységet folytatnak, elkötelezettek a környezettudatosság és fenntarthatóság iránt, környezeti célokat fogalmaznak meg, azokat követik és megvalósítják. Gyártási folyamataik során környezetkímélő anyagokat, berendezéseket és zöld technológiákat alkalmaznak, anyagfelhasználásukra jellemző az erőforrásokkal való takarékoskodás. A környezet iránti érzékenységüknek a zöld vállalatok hangot adnak belső és külső kommunikációjuk, társadalmi felelősségvállalási projektjeik során.

Az STI Petőfi Nyomda Kft. elismerésében a fenti szempontok megvalósulása mellett nagy szerepet játszott, hogy a kecskeméti nyomda rendelkezik az ISO 14001 tanúsítvánnyal, illetve hogy egyre több FSC- és PEFC-tanúsított termék hagyja el a cég gyártási helyszíneit. Az értékelés során a következő szempontokat vették figyelembe a zsűritagok egy helyszíni audittal egybekötve: a benyújtott pályázati dokumentáció, a pályázó honlapja, megjelent publikációk, szakmai előadások/konferenciák, illetve az iparági megítélés.

A GPwA fővédnökei a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület, az Óbudai Egyetem Környezetmérnöki Intézet, a Xerox Magyarország Kft., a Sappi, illetve az X-Rite voltak. A díjazottak tanúsító oklevelet, logót és egy éves logóhasználati jogot kaptak, továbbá az elismert vállalatot a Nyomdavilág felveszi a regiszterébe, amely egy webes felületen hozzáférhető nyilvános jegyzék.

A díjátadóra október 29-én, az Óbudai Egyetemen került sor. A program támogatói a Magyar Grafika, a Nyomdavilág, a PRINTinfo és a LUPE voltak.

Kapcsolódó cikkeink