Az Orbis csoport bevételeinek több mint húsz százaléka a magyarországi szállodáiból származik

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 02. 24. 10:12

A vezető lengyel szállodaipari csoport, az Orbis SA bevételei 4,6 százalékkal, 1, 4 milliárd zlotyra (mintegy 110 milliárd forintra) nőttek tavaly, az EBITDA pedig 12,6 százalékkal emelkedett, 499,1 millió zlotyt (mintegy 39,2 milliárd forintot) tett ki. A bevételek több mint húsz százaléka, 23,4 milliárd forint a csoport magyarországi szállodáitól származott – írta a cég közleményében.

Az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) 2019-ben éves összehasonlításban csoport szinten 5,5 százalékkal, Magyarországon jelentősen az átlag felett, 9,1 százalékkal nőtt, miközben Lengyelországban a mutató 4,4 százalékot, Csehországban pedig 4,2 százalékot emelkedett.
A cégcsoport bevétele összességében A közlemény szerint az Orbis portfoliója hat közép-európai országban (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Románia, Szlovákia és Litvánia) 73 saját tulajdonú és lízingelt szállodából áll.
Az MTI megkeresésére az Orbis szóvivője közölte: Magyarországon 2019 végére a csoport 15 szállodát (12 saját tulajdonú, 3 lízingelt ingatlant) működtetett, tavaly május óta a portfólió egy budapesti és egy szegedi szállodával csökkent.
Az Orbis csoportnak két magyarországi leányvállalata van, az Accor Pannonia Hotels Zrt. tizenöt szállodát, az 5 Hotel Kft. pedig öt szállodai ingatlant működtetett 2019 végén.
A vállalat jelenleg négy szálloda építését tervezi Lengyelországban és Magyarországon.
Az 1997 óta a varsói tőzsdén jegyzett Orbis csoport fő részvényese a száz országban több mint 4300 szállodát kezelő Accor Hotels cégcsoport. Azzal, hogy az Orbis lezárta a szolgáltatói üzletág eladását az Accornak, mind a 66 meglévő franchise és management hotelszerződés, illetve a tervben lévő további 42 szállodára vonatkozó szerződés is átkerült az Accor portfoliójába. A tranzakció értéke 1,218 milliárd zlotyt tett ki. Az Orbis részvényeit az Accortól tervek szerint az első negyedévének végéig az AccorInvest csoport vásárolja meg. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink