Az olcsó magyar tej miatt aggódnak a romániai tejtermelők

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 15. 09:10

A literenként kevesebb mint 150 forintos beszerzési árú, 4 százalék zsírtartalmú magyar tej lenyomja a román árakat. A helyi termelők nem igazán tudnak versenyezni vele.

Nem tudják tartani a versenyt Romábiában

Dorin Cojocaru, a romániai tejfeldolgozók szakmai érdekvédelmi képviseletének (APRIL) elnöke szerint a tavalyi év is viszontagságos volt a román tejtermelőknek, és az idei is az lesz. Ennek oka, hogy Romániát elárasztja a szomszédos országokból dömpingáron érkező olcsó tej.

„Az elkövetkező hat hónap nehéz lesz a fogyasztók, a feldolgozók és a gazdák számára is. A piac nagyon változékony lesz. Az ár össze fog omlani. Magyarországról 1,85 lejért érkezik a gyár kapujához a 4 százalékos zsírtartalmú alapanyag literje, s ebben az árban benne van a szállítási költség is. Ilyen körülmények között hogyan tudnánk anyagilag fenntartani a hazai beszerzési láncot?”

– idézi Cojocarut egy román képviselőházi meghallgatásról a Maszol.ro.

A portál megjegyzi, a literenként 1,85 lejes importtej (kevesebb mint 150 forint) ellenére a romániai boltokban 9-10 lej (700-800 forint) a tehéntej literára. Ráadásul októbertől nagyon visszaesett a tejfogyasztás Romániában, valamint egyre több olcsó eu-s áru érkezik az országba.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink