Az OKSZ-ajánlat az Erzsébet-utalvány elfogadóhelyeire

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 03. 11:58

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) több ajánlattal keresi meg az Erzsébet-utalványt kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-t, azt szorgalmazva, hogy folytasson tárgyalásokat a nemzetközi áruházláncokkal az elfogadóhelyi szerződésről.

Az OKSZ pénteki közleményében azt írta, hogy az Erzsébet étkezési utalványt elfogadó helyek listáján továbbra sem szerepel élelmiszert árusító nemzetközi üzletlánc, áruház (szupermarket, hipermarket, diszkont).

Azt kéri, hogy a kibocsátó jelöljön ki a nemzetközi áruházak részére az érdemi tárgyalásokra időpontot és helyszínt, a kft. az érdemi egyeztetésre adjon felhatalmazást képviselőjének.

A szövetség közleményében azt írta, hogy a tárgyalásra a szervezet tagjai, a nemzetközi áruházak bármilyen időpontot és bármilyen helyszínt elfogadnak, a szövetség bármely nemzetközi áruházlánc elérhetőségét kész megadni.

Az OKSZ szerint aggályokat vet fel, hogy a Nemzeti Üdülési Kft. nemzetközi láncokat kizáró üzleti magatartása összhangban van-e a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvénnyel. Kérdéses, hogy az uniós jogrend és annak szellemisége engedi-e a nemzetközi láncokat egyoldalúan kizáró magatartást az Erzsébet utalvány elfogadóhelyei közül – írták a közleményben.

Mint fogalmaznak, a hazai vállalkozások előnyhöz juttatását mindig elfogadja a szövetség, ha az nem ütközik a hazai, vagy a nemzetközi jog előírásaival, erre az Erzsébet-utalvány esetében is van lehetőség, amihez viszont nem kell kizárni a rendszerből a nemzetközi láncokat.

A szövetség a közleményben emlékeztet, hogy az OKSZ korábban arról adott tájékoztatást, hogy a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. nem folytat tárgyalásokat a nemzetközi áruházláncokkal az elfogadóhelyi szerződésről. A kft. több nyilatkozatában ezt cáfolta, az OKSZ információi szerint azonban érdemi tárgyalás sehol sem folyt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink