Az izlandi vulkánkitörés 1,7 milliárd euróba került az idegenforgalomnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 26. 00:00

A jelenlegi becslések szerint az európai idegenforgalom 1.72 milliárd eurós kárt könyvelhet el a légi forgalmat megbénító izlandi hamufelhő miatt – közölte az Idegenforgalmi Világszervezet vezetője.

Betett a légiközlekedési káosz az idegenforgalomnak, Európában a kár becslések szerint 1.72 milliárd eurót tesz ki. Taleb Rifai szerint az Európán kívüli károkat nem tekintve napi mintegy 400 millió dollár a veszteség – írja az MTI.
Ez egybevág a nemzetközi légiszállítási szervezet, az IATA adataival. A légitársaságoknak az izlandi vulkánkitörés miatti vesztesége öt nap alatt elérte az 1 milliárd dollárt – jelentette ki a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezérigazgatója.
A  Malév számára az európai légtérzár nagy anyagi kárt okozott. A bevételkiesés mértéke több mint 1 milliárd forintra tehető (a társaság 2009. évi árbevétele meghaladta a 100 milliárd forintot). Ehhez adódnak hozzá a közvetlen járattörlések miatti költségek, hiszen a repülőjegy árának visszafizetése bevételkiesést, az átfoglalás pedig további költségeket generál a társaságnak. A kár teljes mértékét a Malév csak akkor fogja felmérni, ha a légiközlekedés egész Európában helyreállt és magyar légitársaság is a normál menetrend szerint tud üzemelni – írja a Portfolio.hu.
Kapcsolódó cikkeink