Az “ipari Oscar” harmadik fokozatát is elnyerte a Tetra Pak

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 26. 11:30

Első és eddig egyetlen magyar vállalatként a Tetra Pak budaörsi üzeme megszerezte a teljes körű hatékony karbantartás díjának, az úgynevezett ipari Oscarnak a harmadik fokozatát – közölte Révész Zoltán, a Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. ellátási lánc igazgatója kedden az MTI-vel.

TetraPak-logoKifejtette, a budaörsi gyár két év alatt csaknem 40 százalékkal csökkentette gépleállásainak számát, aminek köszönhetően géphatékonysági mutatója megközelítőleg 80 százalékra emelkedett. A gépleállások számának csökkenése mellett 15 százalékkal esett vissza a gyártási hulladék mennyisége, 735 tonnával csökkent a CO2 kibocsátás és 22 százalékkal mérséklődött a vevői reklamációk száma – tette hozzá.

Révész Zoltán kiemelte, hogy a budaörsi gyár az elmúlt két évben 83 millió forint költségmegtakarítást ért el, s ezzel a Tetra Pak Csoport 38 gyára közül globális szinten a negyedik, Európában pedig a második legeredményesebb egységgé vált.

A Japán Üzemi Karbantartási Intézet által kidolgozott teljes körű hatékony karbantartási módszer célja, hogy a dolgozók bevonásával maximalizálja a termelési rendszerek hatékonyságát. A folyamatos fejlesztések és újítások segítenek eljutni „a termelési rendszer teljes életciklusában a nulla baleset, nulla minőségi hiba, nulla géphiba” állapothoz – fűzte hozzá.

A hatékonyság növelésében a gyár dolgozóinak óriási szerep jut – mutatott rá Révész Zoltán -, a több mint 200 főt foglalkoztató budaörsi gyárban 78 fejlesztő csoportot hoztak létre a munkatársak, és több mint háromezer fejlesztési javaslatot dolgoztak ki.
A díjat bemutatva Révész Zoltán elmondta, öt fokozata van: a kiválóságért, folyamatos kiválóságért, a kitűnőségért, a haladó kitűnőségért, valamint a világszínvonalú teljesítményért adható díjak.

A Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. képviselői március 12-én, Kyotóban vehették át a díj 3. fokozatát a Japán Üzemi Karbantartási Intézettől. A tanúsítás megszerzésével a Tetra Pak az egyik leghatékonyabban üzemelő magyar vállalattá vált, egyetlen más hazai cég sem rendelkezik a díj e fokozatával. A svéd alapítású, italoskarton gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Tetra Pak 1989-ben alapította magyarországi vállalatát, a budaörsi gyárban hat különböző méretű italoskartont gyártanak tíz különböző kivitelben. A termékek 92 százalékát exportálják 28 országba, elsősorban a közép- és kelet-európai piacokra. A Tetra Pak magyarországi kereskedelmi vállalata a 2012. üzleti évben 8,75 milliárd forintos árbevételt ért el, a budaörsi csomagolóanyag üzem 2012-es bevétele pedig meghaladta a 30 milliárd forintot. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink