Az évtized élelmiszeripari fejlesztése Makón

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 03. 00:07

Az utóbbi évtized legnagyobb élelmiszer-ipari beruházását nyerte el Makó: a svájci Givaudan, a világ vezető ízesítő– és parfümgyártója épít itt üzemet. E célra 170 millió svájci frankot, azaz nagyjából 37 milliárd forintot szán a cég.

Makón tervezi megépíteni a legmodernebb technológiát alkalmazó, ízesítőanyagokat gyártó üzemét a világ vezető ízesítő- és illatanyag gyártója, a svájci székhelyű Givaudan.
A 170 millió svájci frankos – mintegy 37 milliárd forintos – beruházással a Givaudan két meglévő, az Egyesült Királyságban és Svájcban működő üzemének termelését váltja ki, miközben növeli a vállalatcsoport összkapacitását. A Givaudan tervei szerint az angliai Bromborough gyárból a teljes ízesítőanyag-gyártást, a svájci Kemptthalból pedig a keverőüzemet telepíti át Makóra.
A Givaudan azért Makót választotta a befektetés helyszínéül, mert a városból könnyen elérhető a cég egyre bővülő kelet-európai vevőköre és jól képzett munkaerő áll rendelkezésre, továbbá a régiónak gazdag hagyományai vannak az élelmiszergyártásban és kiváló logisztikai összeköttetései a nyugat-európai piacokkal.
A tervek szerint az építkezés és próbaüzem három évig tart, és a makói üzem a teljes gyártás beindításakor közel 300 alkalmazottat foglalkoztathat 2013 végére. A makói létesítmény a cég korábbi kelet- és közép-európai, elsősorban értékesítési, termékfejlesztési és -tesztelési célú beruházásainak sorába illeszkedik. A makói gyár lesz a Givaudan első termelő beruházása a közép-európai régióban.
A makói telephely kiválasztásához és a létesítmény megvalósításához jelentős segítséget nyújtott a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary) és Makó város önkormányzata – mondta a város polgármestere, Buzás Péter.
A svájci cég szándéka végleges, bár még folynak az egyeztetések a szakszervezetekkel, de már megvásárolták a szükséges földterületet, és érvényes építési engedélyeik vannak – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink