Az Európai Tanács elnöke az agrártámogatások drasztikus lefaragását javasolja

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 16. 11:48

Az Európai Tanács elnöke olyan javaslatot terjesztett a tagállamok elé, mely alapján a Magyarországnak nyújtott agrártámogatások hét év alatt 573 millió euróval csökkennének. A kohéziós politika mellett a közös agrárpolitika költségvetése lenne a fő vesztese Herman Van Rompuy javaslatának.

A legújabb javaslat a korábbival együtt már 75 milliárd eurót farag le a keretköltségvetés Európai Bizottság által a hét évre javasolt 1033 milliárd eurós összegéből, a büdzsén kívüli tételeket is figyelembe véve a vágás már majdnem eléri a 81 milliárd eurót.

Brüsszel javaslatának előterjesztése óta a szegényebb régiók és tagországok felzárkóztatására hivatott kohéziós politika szenvedte el a legnagyobb vérveszteséget: a kiadások hét éves időszakra javasolt szintje 30 milliárd euróval csökkent a Bizottság eredeti javaslatához képest, ami reálértékben már egyébként is elmaradt a 2007 és 2013 közötti pénzügyi kerettől.


A Bizottság a magyar agrártermelők közvetlen jövedelemtámogatásait csak 1,3 százalékkal csökkentette volna, Van Rompuy új javaslata azonban újabb 5 százalékos vágást irányoz elő. A közös agrárpolitika fő haszonélvezőjének számító francia termelők is közel 4 milliárd eurót buknának a jelenlegi szinthez képest. Kárpótlásképpen lehetőség lenne arra, hogy aa tagállamok 15 százalékig rugalmasan átcsoportosíthassák a forrásokat a KAP két pillére között.

A pénzek lefaragása és a nagyfokú rugalmasság azonban Brüsszel félelmei szerint így együttesen alááshatja a közös agrárpolitika reformját. (Bruxinfo.hu, Gyévai Zoltán)

Kapcsolódó cikkeink