Az Európai Kereskedelem Napja – az NGM a kereskedelem hatékony támogatásán dolgozik

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 06. 12:40

Nyolcadik alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját. A hagyományosnak tekinthető eseményen a hazai kereskedelem képviselői az ágazat problémáira hívták fel a figyelmet. A budapesti eseményen átadták a hazai kereskedelem legrangosabb elismeréseit is.

Kevés olyan szektor van, amelyik ennyire egységesen tudta demonstrálni, hogy ez a szakma mit jelent az országon belül – hangsúlyozta az Európai Kereskedelem Napja alkalmából Budapesten tartott szakmai találkozón Krisán László. A VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke az idén nyolcadik alkalommal megrendezett ünnepségen kiemelte: az ágazat a legnagyobb foglalkoztató Magyarországon, ráadásul az 533 ezer alkalmazott 80 százaléka nő. A hazai GDP 13 százalékát adó kereskedelem tavaly 8000 milliárd dolláros forgalmat bonyolított. Az elnök éppen ezért partnerséget, arányosságot és kiszámíthatóságot kért a kereskedők nevében a kormánytól. Ezt pontosítva elmondta: fontosnak tartja az ágazat, hogy a jogszabályalkotást egyeztetés előzze meg, hogy a 8000 milliárdos bevételű szektor adóterhelése arányos legyen, felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, a vállalkozói szférát vagy a lakosságot érő folyamatos adóváltozások a kereskedelem jövedelmezőségét is befolyásolják.

Az esemény szakmai védnökségét adó Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevében Lenner Áron, az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta: a kormány és az NGM folyamatosan azon munkálkodik, hogy a lehető leghatékonyabb eszközökkel segítse az ágazatot. Ennek részeként a régió legkedvezőbb vállalkozói környezetét igyekeznek kialakítani Magyarországon. A helyettes államtitkár a helyzetet elemezve elmondta: hazánkban, a 2002-2006 közötti dinamikus növekedés után az uniós átlagot meghaladó szinten csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Lenner Áron, idézve az esemény „Együtt a vásárlókért! jelmondatát” úgy vélte: jelzi azt az összefogást, amelyhez segítséget nyújt a fogyasztóvédelmi törvény is. Ez, amellett, hogy a vásárlók érdekeit szolgálja, fontos versenyelőnyt jelenthet a jogkövető vállalkozások számára. A helyettes államtitkár kitörési pontként nevezte meg az elektronikus kereskedelmet, melyet a szakmai fórumon résztvevő ágazati képviselők is megerősítettek.

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos érdek-képviseleti Szövetségének (KISOSZ) ügyvezető elnöke a kiskereskedők nevében nem csak az elmúlt 8-10 évben fokozódó adóterheket, de a kormány legújabb, a pénztárgépek NAV-rendszerbe való bekötését előirányzó javaslatát is bírálta. „Sokan a megszűnés határán működnek, ha egy ilyen pluszköltségre kényszerítik őket, olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy megfontolják a folytatást” – tette hozzá.

A növekvő adóterhek negatív hatását emelte ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is. Úgy látja, elsősorban a kisvállalkozások vannak rossz helyzetben, ugyanakkor – tette hozzá – az sem jó, hogy a kormány indokolatlanul hozza rosszabb helyzetbe a külföldi tulajdonú vállalkozásokat. Mindez a kereskedelmen túl kihathat az egész nemzetgazdaságra, mivel ronthatja a befektetői bizalmat, ezáltal pedig a növekedési kilátásokat.

Kiemelte: az előrejelzések alapján 2013 végére a 2004-es szintre eshet vissza a hazai fogyasztás, ugyanakkor a beruházások visszafogása miatt nem várható gyors növekedés sem.
A nagyberuházások visszafogásáról számoltak be a fórum ágazati résztvevői is. Csűrös Aliz, az Auchan expanziós igazgatója és Iglódi-Csató Judit, a Tesco marketingigazgatója is kiemelte: nagyobb fejlesztésekkel mindenképpen megvárják az ágazatot terhelő különadó kivezetését, így a következő évben inkább az elektronikus kereskedelmi rendszerük fejlesztésére koncentrálnak az üzletláncok. Zs. Szőke László, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke a Coop üzletláncnál zajló felújítási, informatikai és oktatási programot említette mint rövid távon várható fejlesztést.

Az eseményen ünnepélyes keretek között adták át a szakma legrangosabb elismeréseit, a Klauzál Gábor díjat és a Magyar Kereskedelemért Nagydíjat.

Az Európai Kereskedelem Napjának 2012. évi kitüntetettjei:

Klauzál Gábor Díj:

 • Gablini Gábor, a Gablini Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója
 • Takács László, a Barcs Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója
 • Dr. Schmidt Tamás, a Budapesti Műszaki Egyetem Professor emeritusa
 • Dózsa László, a Pannonsport Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója
 • Prosits Attila, a WestEnd Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója
 • Erdélyi Imréné, az ER-TANK Kft. ügyvezető igazgatója

Magyar Kereskedelemért Nagydíj:

 • Baumgartner Ildikó, a GEORGIKON COOP Zrt. 3. sz. GYÖNGYSZEM ABC pénztárosa
 • Hohner Mátyásné, a Barcs Coop Kereskedelmi Zrt. boltvezetője
 • Kovács Éva, a miskolci INTERSPAR csemege osztályos szakeladója
 • Kardos Krisztián, az Invitel Távközlési Zrt. vállalati ügyfélszolgálati munkatársa
 • Tóth János, az Auchan Budaörs zöldség osztály csoportvezetője
 • Balogh Zsuzsanna, a Mazda Óbuda Kft. értékesítési tanácsadója
 • Fülöp Zsolt, a Dodo 2000 Kft. logisztikai vezetője
 • Poltavec Irina, a METRO Kereskedelmi Kft. árukihelyező és értékesítési munkatársa
 • Buncsek Zsoltné, a dm Kft. eladó-pénztárosa
 • Csele Istvánné, a Tesco Global Áruházak Zrt. baromfi pultos kollégája
 • Várkonyi Ágnes, a WestEnd City Center Niagara tér 2. Óra&Ajándék üzlet vezetője
 • Bíró Zoltán, az RT5 Taxi Holding Kft. etikai munkatársa, személyszállítója

Kapcsolódó cikkeink