Az Európai Bizottság jóváhagyta a Borsodi Sörgyár értékesítését

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 30. 00:04

Az Európai Bizottság engedélyezte a CVC Capital Partners befektetői csoportnak, hogy megvásárolja a világ legnagyobb söripari cége, az InBev közép-európai érdekeltségeit, köztük a Borsodi Sörgyárat.

Az amerikai eredetű nemzetközi magánbefektetési alap, a CVC 2,23 milliárd dollárért vásárolta fel a cégeket. A tranzakció eredményeként a vevőhöz kerül összesen 11 gyár, amelyek Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Montenegróban, Romániában, Bosznia-Hercegovinában, Szlovákiában és Szerbiában találhatóak.
Emellett a CVC további 800 milliót fizethet beruházás utáni visszatérítés formájában. Ezekben az országokban a felvásárló gyártási és terjesztési jogot is kapott olyan márkákra, mint a Stella Artois, a Beck's, a Löwenbrau, a Hoegaarden, a Spaten és a Leffe. Az InBev a megállapodás alapján jogot nyert arra, hogy elsőként tegyen ajánlatot az érintett érdekeltségek visszavásárlására, ha a CVC a későbbiekben meg kíván válni tőlük.
Szőke István, a CVC kelet-közép-európai vezetője a sörgyárak megvásárlásáról szóló október közepén tett bejelentés után az Origonak elmondta, hogy minden országban más és más pozíciókat vettek, és ezekre az alapokra szeretnének építeni. Megítélése szerint reálisan 3-4 évnél rövidebb idő alatt nem lehet elérni az általuk kidolgozott üzleti terv céljait. A Borsodit – amelyet erős sörbrandnek tartanak, Magyarországon a legerősebbnek – várhatóan 5-6 évig fogják irányítani. 
A CVC célja ezzel együtt az is, hogy a nemzetközi és az erős regionális márkák – Stella Artois, Beck's, Löwenbrau, Spaten, Leffe, Hoegaarden, Staropramen – birtokában StarBev csoport néven a regionális piacon meghatározó szerepet töltsön be – írja az MTI nyomán az Origo.

Kapcsolódó cikkeink