Az EU betiltotta az E171 élelmiszer-adalékanyag használatát
Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, a tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe – közölte a brüsszeli testület pénteken.

Élelmiszeradalékanyagot tiltott be az EU
Az Európai Bizottság határozata azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez.
Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják. Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták – közölték.
A titán-dioxidot számos élelmiszer, köztük a pékáruk, a szendvicskrémek, a levesek, a szószok és a salátaöntetek, illetve az étrend-kiegészítők fehérre színezésére használják – tették hozzá. (Gebauer Szabolcs, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: az élelmezésbiztonság kiemelten fontos minden országban
A biztonságos, stabil élelmiszerellátás kiemelt fontosságú, ennek megvalósítása minden ország…
Tovább olvasom >A Nébih tájékoztató füzetet adott ki kismamáknak
Kismamáknak szóló élelmiszerbiztonsági füzetet adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal…
Tovább olvasom >AM: lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza
A korábbi évekhez hasonlóan idén március 21-én útjára indult az…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: 511 400 forint a bruttó átlagkereset
Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 511 400…
Tovább olvasom >Jelentősen drágul a magyar dinnye
A tavalyi árához képest 30-40 százalékkal drágulhat idén a magyar…
Tovább olvasom >A konzervipar kilátásait is rontják a piaci bizonytalanságok
Jelentősen rontják a konzervipar kilátásait az évtizedek óta nem tapasztalt…
Tovább olvasom >