Az elemzői várakozásnál jobb lett a külkereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 09. 13:00

A várakozásokat jóval meghaladta a szeptemberi külkereskedelmi forgalom és az aktívum – mondták az MTI által megkérdezett elemzők, akik szerint azonban úgy tűnik, hogy ez nem jelent támaszt a forintnak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán tette közzé a szeptemberi külkereskedelmi forgalom előzetes, becsült adatait, amely szerint az augusztusi élénkülés után tovább nőtt a külkereskedelmi termékforgalom, s szeptemberben az év eddigi legmagasabb kiviteli értékét regisztrálták: euróban a kivitel 7,148 milliárd volt, 8,1 százalékkal nőtt éves bázison, a behozatal 6,4 milliárd eurót tett ki, 5 százalékkal haladta meg a 2010 szeptemberit. A külkereskedelmi aktívum elérte a 741,5 millió eurót, szemben a tavaly szeptemberi 506,6 millióval.

Árokszállási Zoltán, az Erste Befektetési Zrt. elemzője elmondta, hogy az elemzői konszenzus 600 millió euró körüli többletet várt szeptemberre, míg ő 680 milliót. Megjegyezte, hogy az ipar teljesítményéről kedden közölt kedvező adat nyilvánvalóan az exportnak volt köszönhető, dacára annak, hogy Magyarország legnagyobb exportpiacán, kedvezőtlenebb eredményeket publikáltak.

Az elemző ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez a kedvező adat úgy tűnik nem jelent támaszt a forintnak. A külkereskedelmi forgalom alapján a forintnak erősödnie kellene, de ebben akadályt jelenthetnek az európai adósságválságról szóló újabb hírek, s a magyar gazdaságpolitikába vetett alacsony befektetői bizalom – mondta.

Az elemző szerint kedvező, hogy a kormány deklarálta a hiánycél tartását jövőre is, valamint az a múlt heti bejelentés is, miszerint nem lesz további mentőcsomag a devizahitelesek számára, ám ennek ellenére úgy tűnik, a korábbi közlések mély nyomokat hagytak a befektetőkben, ezért nem erősödött érdemben a forint. Árokszállási Zoltán szerint tartja magát az a félelem is, hogy Magyarországot leminősíthetik.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezető elemzője szintén a várakozásokat messze meghaladó külkereskedelmi többletet emelte ki. Az adatok azt tükrözik, hogy a magyar gazdaságot a nettó export továbbra is húzza. A külső kereslet lassulása miatt a kivitel dinamikája mérséklődhet, amit jövőre a Mercedes termelése ellensúlyozhat – vélekedik az elemző. Az import növekedése a gyenge belső kereslet miatt továbbra is elmaradhat az exportétól.

A külkereskedelmi mérleg többlete az idén 7,1 milliárd euró fölé nőhet a tavalyi 5,5 milliárd után, jövőre pedig meghaladhatja a 7,6 milliárd eurót – mondta Suppan Gergely. Hozzátette: kérdéses azonban, hogy az adatokat módosítják-e a nemzeti számlák és a folyó fizetési mérleg adatokban közölt változtatásokkal összhangban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink