Az élelmiszeripari fejlesztések a gyakorlatban vizsgáznak

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 29. 13:40

A magyar élelmiszeripar akkor lesz versenyképes, csak úgy tudja növelni a hazai és az exportpiaci szerepét, ha erősíti innovációs tevékenységét, a kutatást és a fejlesztést – mondta Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős államtitkár szerdán a szaktárcánál tartott EUREKA elnökségi konferencia megnyitóján.

Az európai szervezet a tanácskozásáról a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatta az MTI-t.

Az államtitkár jelezte: a Nemzeti Vidékstratégia kiemelt céljai között szerepel a hazai agrárkutatás és -fejlesztés gyakorlatközpontú megerősítése, továbbá az agrár- és élelmiszergazdaság innovációjának támogatása, a termelők versenyképességének növelése, valamint a szaktanácsadási és szakoktatói rendszer átformálása.

Az államtitkár hozzátette: egy innovatív megoldásnak akkor van létjogosultsága, ha a piacon is megállja a helyét, és gazdasági hasznot hoz alkalmazójának. Éppen ezért az alapkutatásokat és a gyakorlatban felhasználható alkalmazott kutatásokat egyaránt ösztönözni kell.

Emlékeztetett: a fejlesztések általában drágák, így fontos az összefogás, a költségek együttes finanszírozása. A versenyelőny megszerzése érdekében a jelenlegi teljes hazai élelmiszer ágazatban szükséges az innováció – hangsúlyozta Kardeván Endre.

Az EUREKA európai ipari kutatási együttműködést 1985-ben hozta létre 18 európai ország. Ma negyven állam és az Európai Bizottság is tagjai közé tartozik. A szervezet állami és magán forrásokat keres a kutatás és fejlesztés támogatására. Az EUREKA soros elnöki tisztét 2011. július 1. és 2012. június 30. között Magyarország tölti be – tartalmazza a minisztériumi közlemény. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink