+36 30 826 4158 2023. március 23. csütörtök,
Emőke
Hírlevél

Az élelmezésbiztonság nem fenntartható az energiaárak csökkentése nélkül

Szerző: STA Dátum: 2022. 11. 04. 09:50

A szankciós élelmiszerár-emelkedés megfékezése és az élelmezésbiztonság növelése érdekében is változtatni kell a Brüsszel által erőltetett szankciós politikán, rövid távon is csökkenteni kell az energiaárakat, és intézkedéseket kell hozni az agrárvállalkozások finanszírozására – közölte dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

(Fotó: Pixabay)

A helyettes államtitkár a „Fenntartható mezőgazdasági és élelmezési rendszerek kiépítése a változó környezetben: közös kihívások, átalakító megoldások” címmel rendezett OECD Mezőgazdasági Bizottság miniszteri ülésén hangsúlyozta, hogy komoly kihívást jelent a mezőgazdasági termelékenység növelése és a klímavédelmi intézkedések együttes végrehajtása, amely csak úgy oldható meg, ha átalakítjuk a termelésünket és az éghajlati viszonyokhoz jobban alkalmazkodó fajtákat, technológiákat választunk. Ehhez szoros társadalmi együttműködésre van szükség a gazdákkal és a fogyasztókkal is, hiszen a fogyasztási és termelési szokásokat kell megváltoztatnunk. Kitért arra, hogy Magyarország jövője és versenyképessége szempontjából meghatározó, hogy miként tud megélhetést és továbbtanulási lehetőséget biztosítani a vidéken élők számára. Felszólalásában szólt arról is, hogy Magyarország többek között magasabb előleget fizet az uniós közvetlen támogatásokra, rendkívül kedvezményes kamatozású forgóeszközhitelt tesz elérhetővé a mezőgazdasági vállalkozások számára, hitelmoratóriumot vezet be a mezőgazdasági vállalkozások forgóeszköz- és beruházási hiteleire a 2022 szeptemberétől 2023 decemberéig tartó időszakra, a feldolgozóipari vállalkozások pedig a 2022. október és december közötti időszakra energiaköltség-támogatásban részesülnek.

„Az agrárium sikerességének záloga a jól képzett munkaerő. Az ágazat rohamosan változik, egyre nagyobb teret hódítanak az újfajta tudást és látásmódot követelő technológiák, melyek teljesen átformálják az ágazatot. A jövő agrároktatásának egyik legfontosabb feladata ezeknek a képességeknek a sikeres átadásában rejlik. Nagy lehetőséget jelent valamennyi tagállam számára a nemzetközi kutatásokba történő bekapcsolódás, az elért tudományos eredmények szakpolitikákban való felhasználása” – húzta alá a helyettes államtitkár.

A miniszteri ülés margóján Ökrös Oszkár kétoldalú egyeztetést folytatott Frédéric Lamberttel, a francia Agrárminisztérium EU Ügyekért és Nemzetközi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával.

AM

Kapcsolódó cikkeink