Az EHEC baktérium életképtelen hullámtermék csomagolóanyagokban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 10. 11:19

A hullámpapírlemezből készült csomagolóanyag tiszta és higiénikus, mivel a gyártási folyamat során magas hőmérsékletet alkalmaznak, és mert minden csomagolóanyagot csak egyszeri szállításra használnak fel. Mindez különös jelentőséget nyer az EHEC (Enterohaemorrhagic coli) baktériummal szennyezett élelmiszerekkel kapcsolatos tragikus események tükrében, melyek forrását még azonosítani kell.

A hullámpapírlemez termékek évtizedek óta közkedvelt csomagolóanyagok az élelmiszerszállításban. Kedvező tárolási, szállítási és árukínáló tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint alkalmasak fontos kezelési és márkaüzenetek továbbítására.


Az EHEC az Enterobacteriaceae baktérium csoporthoz tartozó E.coli (Escherichia coli) baktérium egy törzse. A baktériumok számára a 25oC és 40oC közötti hőmérséklet- tartomány kínál optimális környezetet, megfelelő nedvességtartalommal párosulva. 70oC feletti hőmérsékleten már nem képesek a túlélésre.

A hullámlemez papírrétegek társítása során nyeri el azt az egyedi struktúrát, amely a csomagolóanyagot könnyűvé és erőssé teszi. A gyártási folyamat 180oC és 200oC közötti hőmérsékleten zajlik. Maga az anyag legalább háromszor éri el a 100oC hőmérsékletet, egyszer magának a papírnak a gyártása, kétszer pedig hullámlemezzé történő feldolgozása során.

Mivel minden egyes csomagolóanyagot csak egyszer használnak fel, elképzelhetetlen, hogy az egyik termék beszennyezze a másikat. Felhasználás után a csomagolóanyagot újrahasznosítják új papír gyártásához, mely folyamat során az anyagot ismét a 100oC hőmérsékletet meghaladó értékre fűtik fel.

A hullámtermék-ipar azzal, hogy három gyártási fázisban is lényegesen magasabb hőmérsékletet alkalmaz, mint amelyen az EHEC baktérium még életképes, hatékony megoldást kínál a biztonságos élelmiszerlogisztikai lánc számára. Továbbá biztosítja, hogy a hullámtermék csomagolóanyagok nem terjesztik tovább a komoly járványt okozó baktériumot.

Kapcsolódó cikkeink