Az Egyesült Királyság megváltoztatja az EU-s import ellenőrzését

Szerző: Gáspár Kinga Dátum: 2022. 06. 23. 19:00

A brit megélhetési költségek enyhítésére 2022. április 28-án az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy idén nem vezetnek be további korlátozásokat az EU-ból származó áruimportra. Vagyis a kereskedők továbbra is ugyanúgy szállíthatják áruikat az EU-ból Nagy-Britanniába, ahogyan jelenleg is teszik.

AsstrA Vállalatcsoport a globális 3PL szolgáltatóként Európában, a FÁK országokban, Ázsiában és az USA-ban van jelen

Ukrajna orosz inváziója és a globális energiaköltségek közelmúltbeli emelkedése jelentős hatással volt az ellátási láncokra, amelyek még mindig nem lábaltak ki a világjárványból sem.

A brit kormány szerint a szakértők most majd áttekintik, hogyan lehet a fennmaradó korlátozásokat hatékonyabban bevezetni az innovatív új technológiák kihasználásával, a további részleteket pedig a tervek szerint 2023 végén hatályba lépő új ellenőrzési rendszerben teszik majd közzé.

Ezeket a 2022 júliusától tervezett szabályokat mégsem vezetik be azonnal:

  • annak követelményét, hogy az EU-ból származó importok egészségügyi és növény-egészségügyi (SPS) ellenőrzésének célállomáson történő végrehajtását a kijelölt határállomásra (BCP) helyezik át,
  • biztonsági és védelmi nyilatkozatok követelményét az EU-ból származó behozatalra vonatkozóan,
  • további egészségügyi tanúsítványok és SPS-ellenőrzések követelményét az EU-ból származó importok esetében,
  • a hűtött húsok EU-ból történő behozatalának tilalmát és korlátozását.

Ha azonban egy vállalkozás árukat importál az EU-ból Nagy-Britanniába, és úgy döntött, hogy biztonsági és védelmi (S&S) nyilatkozatot nyújt be ezekről a mozgásokról, ezt önkéntes alapon továbbra is megteheti.

„Azt szeretnénk, hogy az EU-ból származó áruimport folyamata biztonságos, megbízható és hatékony legyen, valamint innovatív új technológiákat kívánunk hasznosítani a folyamatok ésszerűsítése és a súrlódások csökkentése érdekében. Pontosan a Brexitnek köszönhető, hogy fel tudjuk építeni ezt az Egyesült Királyság-központú rendszert” – emeli ki Jacob Rees-Mogg, A Brexit-lehetőségekért felelős miniszter.

A már bevezetett szabályozások érvényben maradnak, azaz:

  • a legnagyobb kockázatot jelentő állatok, állati termékek, növények és növényi termékek ellenőrzésére továbbra is sor kerül a már bevezetett vámellenőrzések mellett,
  • a tavaly bevezetett S&S ellenőrzések a 2021-ben bevezetett meglévő vámellenőrzési rendszer részeként érvényben maradnak, és
  • ha egy vállalkozás más, EU-n kívüli országokból importál árut Nagy-Britanniába, továbbra is jogi kötelezettsége marad az S&S Entry Summary nyilatkozat (ENS) benyújtása az ilyen mozgásokra vonatkozóan.

Anna Smirnova, az AsstrA Industrial Project Logistics Egyesült Királyságért felelős vezetője

„A brit kormány hangsúlyozza, hogy továbbra is elkötelezett amellett, hogy a közzétett dátumoknak megfelelő időben bezárja az import- és exportáru vámkezelési (CHIEF) rendszerét, és mindenkit arra biztat, hogy továbbra is készüljön a Vámárunyilatkozat-szolgáltatásra való átállásra. A CHIEF 2022. szeptember 30. után bezárja az importot, 2023. március 31. után pedig az exportot. A Vámárunyilatkozat-szolgáltatásra való átállás továbbra is jó úton halad” – mondja Anna Smirnova, az AsstrA Industrial Project Logistics Egyesült Királyságért felelős vezetője.

Kapcsolódó cikkeink