Az egészséges kávé titka

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 13. 00:00

Bár a magyar lakosság 80%-a tartozik a kávéfogyasztók táborához, a kávézás egészségre gyakorolt hatásáról a mai napig nem alakult ki egységes közvélemény.

Az elmúlt években érezhetően megnőtt a kávézáshoz csatolt pozitív asszociációk száma, és a kávézás kultúrája is egyre nagyobb teret hódít magának, ami a tudományos kísérletek által alátámasztott jótékony élettani hatások napvilágra kerülése mellett, a szocializmus éveiben megszokott gyengébb minőségű kávé javulásának, illetve a magyar piacra betörő nemzetközi kávézóláncoknak is köszönhető.
A változást mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kávéfőzés és szervírozás magyar mesterei immár 6 éve önálló bajnokságon mérhetik össze tudásukat, illetve tavaly óta a világ hat legjobb baristája között tarthatjuk számon a Costa Coffee fő baristáját, a háromszoros magyar bajnokot, Molnár Attilát.
A legújabb kutatások már nem írnak a koffein számlájára olyan tüneteket és betegségeket, mint például a magas vérnyomás, a gyomorfekély, a szívkárosodás, a koleszterinszint-növekedés vagy éppen a csontritkulás, épp ellenkezőleg; a kávé illetve a koffein pozitív hatást gyakorolhat a szív-és érrendszerre, csökkenti a vesekő kockázatát, az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit, enyhíti a migrénes fájdalmakat, erősíti a fogzománcot, sőt, talán még a rák elleni küzdelemben is szerephez juthat.
Kevesen tudják azonban, hogy a más-más összetételű és elkészítésű kávék között nem csak ízükben és illatukban, de az egészségre gyakorolt hatásukban is számottevő különbségek nyilvánulhatnak meg.
A barista képzések reneszánszának korában, idén hatodik alkalommal rendezték meg a Magyar Barista Bajnokságot, barista világversenyt pedig immár tizenegy éve tartanak.  Molnár Attila, a Costa Coffee fő baristája az országos bajnokságon elért első helyezése után 2010-ben a Londonban rendezett világversenyen képviselheti majd hazánkat. A versenyzőknek 15 perc állt rendelkezésére, hogy 4 tökéletes eszpresszót, kapucsínót, illetve a fantáziájukra bízott kreatív italt készítsenek, valamint azokat élvezetes, szórakoztató formában prezentálják a 4 tagú zsűrinek. A londoni megmérettetésre az ország elsőszámú baristája ugyanezzel a frissítő kávékülönlegességgel készül, amivel reményei szerint idén is bekerülhet a hagyományosan skandinávok, angolok, ausztrálok és amerikaiak által képviselt élbolyba, tovább növelve a minőségi kávézás népszerűsége mellett Magyarország ismertségét.
Kapcsolódó cikkeink