Az egészséges ételek fontosságára hívja fel a figyelmet a NAK

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 21. 11:00

A kiváló minőségű alapanyagok és az egészséges közétkeztetés érdekében lép fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. „Ételben az élet ” címmel szervezett szakmai konferenciát csütörtökön a Mintamenza programmal és Budapest Főváros Kormányhivatalával közösen.

NAK-kamara

Az Agrárgazdasági Kamara kiemelkedő fontosságúnak tartja, hogy a közétkeztetésben helyi termelésű, kiváló minőségű alapanyagokat (zöldség, hús, gyümölcs) használjanak fel. Az ezekből készült ételeket a mostani rendezvényen meg is kóstolhatták a résztvevők a meghívott cégek és a termelők felajánlásának köszönhetően.

A kamara szerint az egészséges táplálkozásnak alapvető alkotóeleme a 15-20 %-nyi teljes értékű fehérjét tartalmazó laza szerkezetű halhús, amely alacsony energiatartalmú, könnyen emészthető, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, ezért a közétkeztetés megreformálásában nagy szerepe lehet. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a fogyasztásra szánt haltermékek szálkamentesek legyenek, ezáltal biztonságos, rendkívül élvezetes táplálékot nyújtson a gyerekek és a felnőttek számára. Az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon jelenleg világviszonylatban rendkívül alacsony, ezért is kiemelt feladat, hogy már fiatal korban megkedveltessük a gyerekekkel a halat, ami az egészséges táplálkozás egyik fontos eleme lehet – hangsúlyozta Tószegi-Faggyas Katalin, a NAK vidékfejlesztési igazgatója.

Hasonlóképpen a halhoz a vadhús megjelenése is forradalmasíthatja a kínálat minőségét a közétkeztetésben, mivel a felhasznált alapanyag alacsony zsírtartalma, magas fehérje-, rost-, vitamin- és ásványianyag tartalma garantálja a fejlődésben levő szervezet egészséges tápanyaghoz jutását – tette hozzá az igazgató.

Tószegi-Faggyas Katalin kiemelte: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a közétkeztetés fontos piaci lehetőség is a magyar élelmiszeripar és a termelők számára. A NAK megyei szervezetein belül működő élelmiszeripari referensi hálózat segítségével több mint 100 élelmiszer-előállító vállalkozással vette már fel a kapcsolatot, felkínálva a lehetőséget, hogy beszállítóként bekapcsolódjanak a területükön működő közétkeztetési programba. Ezt a munkát a jövőben is folytatni kívánja a kamara, ahogy részt vesz a helyi termékek népszerűsítésében is.

A NAK kiemelt célja, hogy minél több helyi termelő és feldolgozó találjon hosszútávú és kiszámítható piaci lehetőséget a közétkeztetésben és ezáltal egészséges élelmiszerek kerülhessenek az asztalra, így a gyermekek tányérjára is.

Kapcsolódó cikkeink