A 127 éves kínai egészségesen él

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 12. 09:35

Kína több mint 54 ezer százévesnél idősebb polgárának a négyötöde nő. Közéjük tartozik a legidősebb is, aki állítólag 127 éve született – tudatta a kínai geriátriai társaság (GSC) szerdán.

Kina

Amennyiben sikerül az ujgur nemzetiségű Alimihan Seyiti 1886. június 25-i születési időpontját hitelesíttetni, akkor ő lesz a világ legidősebb élő embere. A Hszincsiang-Ujgur autonóm területen élő nő egyelőre Kína legöregebbje, miután a korábbi csúcstartó, a Kuanghszi-Csuang autonóm területen élt, 1885-ben született Luo Mei-csen nyáron elhunyt.

A térségben, ahol élt, egyébként viszonylag sok százéves él. A kutatók szerint ennek titka az egészséges életmód. Jellemző rájuk, hogy napkeltekor kelnek és napnyugtával térnek maguk is nyugovóra. Rendszeresen végeznek fizikai munkát és lefekvés előtt mindig meleg lábfürdőt vesznek.

Alimihan Seyitiről annyit tudni, hogy még mindig maga vásárol be a bazárban, segítség nélkül látogatja meg a barátait. Tizenhét évesen házasodott, saját gyermeke nincs, de van egy örökbefogadott lánya és egy fia. Ők és azok mintegy 40 leszármazottja veszik körül.

A kínai statisztikák szerint Hszincsiang, Hunan, Jünnan, Santung, Kuanghszi és Szecsuan tartományokban található a tíz legidősebb kínai, akik már bizonyosan betöltötték a 110. életévüket.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink