Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését sürgeti az ellenzék

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 02. 25. 12:20

Az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának mielőbbi csökkentését sürgették hétfőn az agrártárgyú ellenzéki egyeztetésen.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt megbeszéléséről a szocialisták közleményben tájékoztatták az MTI-t. Ebben az elszegényedő lakosság helyzetének javítása, illetve a feketegazdaság visszaszorítása érdekében sürgetik az áfacsökkentést, hangsúlyozva, hogy az nem halasztható a kormányváltásig.

A baloldali pártok ismertették: programjuk középpontjában a vidéki foglalkoztatás növelése áll, a közös uniós agrárpolitika forrásait vállalkozás- és infrastruktúrafejlesztésére, a vidéki életminőséget javító feltételek megteremtésére fordítanák. Véleményük szerint a gazdasági környezet javításával érdemben növelhető az agrár- és élelmiszertermelés, az elmaradott vidéki területek tőkevonzó képessége.

Közleményükben elítélik “az agrárkamara erőszakos kormányzati megszállását” és az Orbán-kormány “minden erkölcsi normát nélkülöző” földbérbeadási gyakorlatát, hangsúlyozva, hogy folyamatosan nyomon követik a megkötött bérleti szerződésekben foglalt üzleti tervek teljesülését.

Javasolják a szociális szövetkezetek létrehozásának támogatását, továbbá egy olyan földtörvény kidolgozását tartják szükségesnek, amely preferálja az állattenyésztést, a kertészetet, a vetőmagtermelést és az öntözés fejlesztését, segít megtartani a mintegy százezer mezőgazdasági munkahelyet, sőt hozzájárul a vidéki foglalkoztatás bővítéséhez. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink