Az adózásra vonatkozó javaslatok
Az ipartestületnek a közelmúltban a szakma döntéshozóihoz intézett legfontosabb adójavaslatait Kovács László elnök egy szakmai konferencián foglalta össze.
Áfaszabályozás egyszerűsítése
Az 5%-os áfakulcs ideiglenes kiterjesztése sok vendéglátóhely talpon maradását segítette a járvány alatt, azonban a hatályos áfaszabályozás továbbra is bonyolult és nehezen alkalmazható a vendéglátó-vállalkozások számára. A kialakult helyzetet jól mutatja, hogy a cukrászdákban normál esetben három áfakulcsot kell alkalmazni. A fennálló problémára megoldást jelentene, ha hosszú távon a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan valamennyi – az alkoholos italokat kivéve – vendéglátóipari szolgáltatásra (ideértve az elvitelre történő értékesítést és a házhoz szállítást is) kiterjesztenék.
Reprezentációt terhelő adók
A reprezentáció (bruttó értéke) után fizetendő személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó együttesen 35,99% közterhet jelent a juttató számára, ami jelentősen korlátozza a vállalkozások mozgásterét. 2021. december 31-ig nem kell SZOCHO-t fizetni, így átmenetileg 18,29%-ra csökkent az adó.
Javasoljuk a SZOCHO-mentesség tartóssá tételét 30 millió Ft-os éves keretösszegig, vagy a vállalkozások árbevételének 2%-áig ne terhelje adó a reprezentációs költéseket. Emellett az adómentes reprezentációs keret felhasználhatóságát javasoljuk kiterjeszteni a szigorúan vett üzleti rendezvények mellett a céges belső rendezvényekre, illetve családi napokra is.
Támogatások, kedvezmények biztosítása jövő nyárig
• SZÉP-kártya kedvező adózása és átjárhatósága
• Turizmusfejlesztési hozzájárulás alóli mentesség
• Munkaerőhiány enyhítését célzó ágazati támogatások. //
A fenti cikk a Trade magazin 2021/11. számában is megjelent.
Kapcsolódó cikkeink
A család, a csapat és én
Az Év Vendéglőse díjat idén a soproni Erhardt Étterem, Panzió…
Tovább olvasom >MVI-konferencia a SIRHÁ-n
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás első napján – immár hagyományosan…
Tovább olvasom >A balatoni vendéglátósok mérsékelt áremelkedést terveznek az idei szezonban
A Balaton környékén működő vendéglátóhelyek a tavalyi inflációnál jóval alacsonyabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csak a mentes
Februárban ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal…
Tovább olvasom >MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >Szakácsolimpia
A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban zajlott le…
Tovább olvasom >