Az „egy koca – egy porta” program aligha képes alapanyagot biztosítani a nagyüzemi húsfeldolgozóknak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 11. 12:25

Tartósan magas, esetleg növekvő sertésár-szintet várnak a szakértők, ami elvileg növelheti az évek óta zsugorodó hazai állatállományt. Az „egy koca – egy porta” program azonban megvalósulása esetén sem lenne képes a húsipar számára alapanyagot biztosítani.

A KSH tegnap közzétett adatai szerint 2011. január–augusztus között az előző év azonos időszakához mérten az élő állatoknál és állati termékeknél 14,4, a növényi termékek esetén 40,6 százalékos az áremelkedés volt tapasztalható. A jellemzően magas élelmiszerárak továbbra is megmaradnak – derül az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tegnap ismertetett prognózisából.

Ilyen körülmények közt racionálisnak tűnik a mezőgazdaságba invesztálni, és a kormánynak is feltett szándéka, hogy a hazai sertésállományt már középtávon jelentősen megnövelje. „A kocatartás felfuttatása természetesen növelheti a vágóállatok számát is, egy ilyen program azonban inkább a kormányzat által is preferált lokális, kistermelői piacok világában jelenthet előrelépést, a nagyüzemi húsfeldolgozás számára mindez valószínűleg nem képez majd alapanyagot” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke.

„Az egy koca egy porta program egy értékelhetetlen koncepció, amely ebben a formában biztosan nem fog megvalósulni” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György . Az agrárközgazdász hozzátette: „a hazai sertésállomány ma már egészségtelenül kevés, ezért helyes az a kormányzati szándék, hogy növelni kívánják azt. A kocatartás, a malacok előállítása azonban rendkívül összetett, nagy szakértelmet, szakképzett tenyésztőket állatorvosokat igénylő feladat. A sertéshízlaláshoz nem kell ilyen szintű szakértelem, a falvak külterületén létesítendő, legalább több száz sertés egyidejű tartására alkalmas telepek támogatásában lehetne fantázia” – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink