Atradius: a német gazdaságban bízhatnak a magyar exportőrök

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 14. 09:48

Az elmúlt két év visszafogott teljesítménye után 2014-ben már felgyorsulhat a német gazdaság növekedésének üteme (akár 1,8%-kal növekedhet a német GDP), amelynek fő okai az eurózóna gazdasági fellendülése és a hazai piac felpörgése. Ebből a magyar cégek is profitálhatnak, áll az Atradius Hitelbiztosító előrejelzésében.

„Németország már régóta Magyarország legjelentősebb gazdasági partnere, azonban tavaly az országba irányuló magyar export értéke kétévnyi stagnálás után növekedett, ami bizakodásra adhat okot a hazai vállalkozások számára. Leginkább a jármű-, gép-, illetve újabban az építőipari cégek lehetnek a német fellendülés haszonélvezői” – mutat rá Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója. 2013-ban a Németországba irányuló magyar export értéke először a történelem folyamán meghaladta a 20 milliárd eurót, és az előző évhez képest 5,5 százalékos bővülést mutatva elérte a 21,1 milliárd eurót.

Az Atradius országigazgatója szerint a magyar cégeknek még a stabilnak mondható német piacon is minden lehetséges kockázatra érdemes felkészülniük. Ugyanakkor az Atradius adatai szerint a magyar vállalkozások még nemzetközi szinten is rendkívül magas arányban alkalmazzák a halasztott fizetést: a vállalatközi külkereskedelmi forgalmuk 80,8 százalékát utólagos fizetéssel bonyolították. Ez a szám a 2013-as Atradius Fizetési Szokások Barométerében régiós rekordot jelentett. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magyar cégek által külföldi partnerek felé kiszámlázott teljes összeg 17,8 százaléka késve érkezett a szállítókhoz.

Kapcsolódó cikkeink